„Analizăm prețul cerut și pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă și nu vreau să ne hazardăm în alte afirmații, să facem gafe așa cum au făcut cei din guvernarea Cioloș, încercând să facă un subiect de altfel ratat de campanie în perioada respectivă. (…)

În momentul de față, aș putea să vă dau un răspuns privind legislația în vigoare. Statul român are dreptul de preempțiune asupra unor obiecte de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o propunere a proprietarilor, vom analiza și vom vedea ce sumă de bani este necesară. În momentul de față, pot să vă spun că avem o sumă de aproximativ 25 de milioane de euro destinată achiziționării unor astfel de obiecte de artă, clădiri de patrimoniu și vom analiza în momentul respectiv”, a declarat Breaz.

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Culturii declara că au fost restituite donațiile pentru Cumințenia Pământului.

„În acest moment avem prevăzuţi în buget banii respectivi, avem prelungit termenul până la data de 31 decembrie 2019, suntem într-o procedură de negociere cu băncile, cu companiile de telefonie mobilă, în funcţie de modul în care au fost strânşi aceşti bani şi am încredere că până la finalul anului, cel târziu până în luna decembrie vom returna integral toate aceste sume fiecăruia dintre cei care au depus”, a precizat Breaz.

Pe 10 mai 2018, Guvernul a aprobat o hotărâre privind modul în care vor fi restituite sumele de bani donate pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi, actul normativ prevăzând că donatorii neidentificaţi pot depune cererile de returnare până la 30 septembrie.

În septembrie 2018, fostul ministru al Culturii, George Ivaşcu, îşi exprima speranţa ca în luna octombrie să aibă loc o întâlnire între cei care deţin sculptura „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi şi comisia de negociere special desemnată în acest scop, conform Agerpres.