Cumetrii periculoase la Fondul Proprietatea

Cumetrii periculoase la Fondul Proprietatea

Soţul Danielei Lulache, noua directoare a societăţii, este conectat la grupări controversate de afaceri.

Numită acum trei zile director general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache este conectată prin soţul ei, Cristian, la grupări controversate de afaceri. Partenerii lui Cristian Lulache sunt generalii (în rezervă) Victor Athanasie Stănculescu, Marius Opran şi un apropiat al baronului PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În acelaşi timp, soţii Daniela şi Cristian Lulache sunt naşii de cununie ai ministrului administraţ iei şi internelor, liberalul Cristian David. Acesta s-a căsătorit pe 20 mai 2006 cu Vanda Vlasov, sora creatoarei de modă Ingrid Vlasov.

La ceremonia religioasă, oficiată la Biserica Icoanei, au fost prezenţi naşii Lulache şi un grup restrâns de prieteni. Mai „încinsă“, petrecerea de nuntă, ţinută la Hotelul Howard Johnson, a adunat mai toţi fruntaşii PNL, în frunte cu premierul Călin Popescu- Tăriceanu. În acel moment, Cristian David, finul Danielei Lulache, era încă şeful Corpului de Control al guvernului. „Îl ştiupe David din studenţie“, ne-a spus Cristian Lulache. Parteneriat cu ex-consilierul lui Iliescu Potrivit comunicatului remis de Fondul Proprietatea, noul director Daniela Lulache este de profesie analist financiar, specializat în marketing şi vânzare de companii. Ea este asociată cu soţul său în trei companii şi că are propria firmă de consultanţă în afaceri (IPD Consult Grup SRL), despre care spune însă că nu mai are activitate. La vedere, capul familiei, Cristian Lulache, are interese financiare mai ramificate, este văzut des în Hotelul Marriott şi spune că nu are „tangenţă cu ce face soţia“.

El este fiul generalului Lulache, fost şef al Direcţiei de Mobilizare din MApN. Până de curând, Cristian a administrat societatea Superbis RTP SA (produce obiecte de uz sanitar), controlată de generalul (r) STS Marius Opran. Cot la cot cu Lulache, în Consiliul de Administraţie al firmei Superbis figura şi israelianul Zvi Limon - director în compania Ceva Inc. (DSP Group) din SUA, furnizor de echipamente de telecomunicaţii. Zvi Limon este cumnatul celebrului baron Rotchild. Apropiat al PSD, generalul Marius Opran a fost consilierul ex-preşedintelui Ion Iliescu şi secretar de stat în guvernul Văcăroiu (PSD).

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2006, EVZ a dezvăluit, în urma unui incognito, că administratorul companiilor lui Opran din Elveţia făcea afaceri cu armament destinat ţărilor africane aflate sub embargo. Cristian Lulache susţine că a intenţionat să cumpere firma lui Opran, dar că nu s-ar fi înţeles la preţ cu acesta.

„A fost o discuţ ie. El voia să vândă, iar eu doream să produc nişte băi şi nişte pereţi speciali. Am vrut să facem o cooperare şi am intrat ca să văd cum merge compania. N-am mai vorbit cu Marius Opran“, a declarat Cristian Lulache, care are un apartament în Insula Madeira, unde a fost văzut, de curând, împreună cu Opran.

Jucării cu generalul Victor Stănculescu O altă asociere spectaculoasă a lui Cristian Lulache e cea cu generalul (r) Victor Athanasie Stănculescu, fost prim-adjunct al ministrului apărării în regimul Ceau- şescu. Stănculescu a fost implicat în scandaloasa afacere „Motorola“ (echipamente de telecomunicaţii supraevaluate) şi judecat în procesul Revoluţiei de la Timişoara. Cei doi au înfiinţat firma C.L.C. Marketing SRL, prin care doresc să vândă în România produse pentru copii, sub licenţa corporaţiei „Disney“. Lulache a explicat pentru EVZ: „Cu Stănculescu mă cunosc de mult. Aveam licenţe pentru haine, tricouri, mobilier, pătuţuri pentru copii şi jucării. Le-am luat chiar în perioada în care s-au născut copiii mei, acum zece ani“. Turism cu pârtia statului „În prezent, îmi dezvolt afacerile, în special în turism: în Azuga şi în Deltă“, a precizat soţul noii directoare generale a Fondului Proprietatea. La Azuga, Cristian Lulache administrează o pârtie de schi în zona Sorica. „Este un parteneriat cu Consiliul Local Azuga“, ne-a confirmat afaceristul, care ridică un amplu complex hotelier (Alpine Arena) pe un fost teren al statului. Acelaşi Cristian Lulache a fost primul reprezentant din România al concernului elveţiano-suedez ABB, implicat în scandalul de proporţii „Şpaga suedeză“.

S-a aflat că ABB a mituit „cinci înalţi oficiali români“, în perioada 1997- 1998, pentru a obţine contracte pe bani publici. Atunci, Lulache a fost partener de afaceri cu Bogdan Buzăianu, mogulul energiei. În biznisurile lui Lulache mai figurează un personaj controversat. Se numeşte Cristian Bogdan Zgabercea, a fost operator TV şi acum este directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

Presa locală a dezvăluit că Zgabercea jonglează discreţionar cu banii publici destinaţi Festivalului de la Mamaia, organizat anual de instituţia pe care o conduce. Zgabercea este apropiatul baronilor PSD de Constanţa Nicuşor Constantinescu (preşedintele Consiliului Judeţean) şi primarul Radu Mazăre. Un alt bun prieten al lui Cristian Lulache este Ionuţ Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană (preşedintele PSD) şi fost secretar de stat în guvernul CDR. MIZA Ce e Fondul Proprietatea Fondul Proprietatea a fost creat ca soluţie pentru despăgubirea proprietarilor deposedaţi de regimul comunist. Titlurile de despăgubire oferite de statul român foştilor proprietari urmează să fie convertite în acţiuni la Fond. Acesta urmează să fie listat. Acţionarii Fondului Proprietatea îşi pot valorifica titlurile începând cu data de 11 ianuarie a.c.

Fondul are un capital social de 14,24 miliarde de lei, echivalentul a 3,84 miliarde de euro. La începutul anului, numărul acţionarilor persoane fizice era peste 3.000. Numirea Danielei Lulache în funcţia de director general al Fondul Proprietatea vine după o serie de schimbări în conducerea acestuia. Din decembrie, o mare parte din prerogativele Consiliului de Supraveghere a Fondului au trecut în mâna conducerii executive. Până acum, Fondul nu avea director executiv, iar interimatul era asigurat de Daniela Lulache.