Cum vor reduce europenii consumul de energie: dușuri mai reci și temperaturi mai scăzute acasă și la serviciu

Cum vor reduce europenii consumul de energie: dușuri mai reci și temperaturi mai scăzute acasă și la serviciu Sursa foto: gov.ro

Statele membre UE au agreat să reducă cu 15% consumul de gaze în condițiile în care există riscul la Rusia să întrerupă complet aprovizionarea către Europa. Pentru a nu îngheța de frig la iarnă, europenii vor reduce temperatura din locuință și nu vor mai face băi lungi și fierbinți.

Europenii vor fi nevoiți să facă dușuri mai reci, în birouri nu vor fi mai mult de 19 grade, iar în locuințe temperatura recomandată pentru perioada rece va fi de 20 de grade.

Toate aceste măsuri sunt o consecință a războiului din Ucraina și a deciziei Rusiei de a diminua semnificativ fluxurile de gaze către Europa. În plus, există temerea că Moscova va sista total livrările și din acest motiv este nevoie de economie, pentru ca europenii să nu înghețe de frig la iarnă. În plus statele din UE trebuie să se ajute între ele.

Măsurile Germaniei

Germania este una dintre țările cele mai afectate, deoarece aproape jumătate din locuințe folosesc gaz pentru încălzire, iar acesta era importat preponderent din Rusia, potrivit Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul de la Berlin a anunțat că în clădirile publice temperatura nu va depăși 19 grade la iarnă, iar monumentele publice nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte. Populația, dar și companiile vor plăti din octombrie o taxă pe gaze care va crește factura cu până la 600 de euro pe an.

Economie peste tot

Economie de energie se va face în toate țările membre UE. La finele lunii iulie a fost aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaze, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova.

Propunerea inițială a fost ca toate țările din UE să reducă cu 15% consumul de gaze, dar documentul a întimpinat o opoziție puternică din partea mai multor state, precum Spania, Portugalia sau Grecia.

În ultima versiune a textului, deşi se menţine obiectivul privind o reducere cu 15% a consumului de gaze, au fost introduse modificări care ar permite ţărilor să ceară derogări pentru o serie de motive, precum locaţia geografică.

„Scopul urmărit este să se permită o moderare a reducerii consumului de gaze în schimbul angajamentului ţărilor de a creşte pe cât posibil transferul de energie între statele membre“, se arată în documentul Comisiei Europene.