Cum vor rămâne în istorie ”părinții” USL?

Cum vor rămâne în istorie ”părinții” USL?

Fix un an a trecut de la momentul în care Crin Antonescu a anunțat că USL nu mai există, sperând să ajungă de unul singur la Cotroceni. Victor Ponta s-a chinuit tot anul electoral trecut să-și păcălească publicul că USL trăiește, sperând să fie dus la Cotroceni de valul care i-a dat majoritate parlamentară și putere guvernamentală.

Până la urmă nu le-a folosit la nimic toate acestea.  Unul a ieșit deja din politică, altul se zbate să supraviețuiască. Părinții USL pot să-și treacă în CV cel mai mare eșec politic din istoria României.

Multe analize au explicat motivele pentru care USL a fost un aspirator de voturi atât de eficient. Un vehicul politic care asigurase liderilor săi, în 2012, posibilitatea de a putea schimba orice în România.

Cu majorități spectaculoase în consilii locale, județene sau Parlament, liderii USL nu aveau nicio frână în a impune orice schimbare bună pentru România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au făcut tone de promisiuni electorale pe care le puteau onora fără niciun fel de piedică politică. Crin Antonescu și Victor Ponta aveau, așadar, toate condițiile unui succes fără precedent în gestionarea României. Aceasta este fotografia politică a momentului 2012, când cei doi ”părinți” ai USL câștigau alegerile parlamentare cu un scor care le-a permis să construiască o majoritate iliesciano-sovietică.

Acum exact un an, în 25 februarie 2014, după mai puțin de doi ani de la momentul în care USL cucerea aproape total statul român, Crin Antonescu anunța oficial divorțul.

La nivel declarativ, liderul PNL susținea că pleacă din căminul politic conjugal pentru că Ponta calcă în picioare nobilele idealuri ale USL și nu respectă promisiunile făcute electoratrului.  Desigur, Crin Antonescu făcea gargară electorală. Motivul divorțului era, de fapt, marea bătălie pe funcția de la Cotroceni la care râvnea și Victor Ponta. Goana după Cotroceni i-a încăierat și i-a plasat pe toboganul istoriei, acum un an de zile.

În 4 martie 2014, Antonescu a anunțat că demisionează de la Senat. După ratarea țintei propuse pentru alegerile auroparlamentare a urmat demisia de la conducerea PNL, moment din care fostul ”părinte” al USL a părăsit scena politică.

Victor Ponta a încercat să păcălească publicul defuncului USL că mai există proiectul de succes din 2012, sperând că va putea să reușească astfel să câștige Președinția României. Deși a folosit toate resursele de care dispunea ca șef al Guvernului României și lider al majorității parlamentare, Ponta a reușit să-și rateze scopul, din motive care au fost atât de comentate încât e inutil să le mai invoc aici.

La un an după decesul USL fotografia este una a dezastrului pentru ”părinții” proiectului politic.

Ironic, cu o săptămână în urmă Crin Antonescu și-a anunțat retragerea definitivă din politică într-o emisiune a postului B1 TV, postul pe care îl ataca cel mai mult în vara fierbinte a anului 2012, când USL încerca o preluare agresivă a statului. O preluare executată cu precizie de ceas elvețian, după indicațiile infractorului Dan Voiculescu, nașul cumetriei politice dintre Ponta și Antonescu.

Felix însuși este acum la pușcărie, unde execută o pedeapsă de zece ani. A intrat și el în cartea de istorie ca turnător și condamnat pentru o furăciune uriașă în detrimentul statului.

Victor Ponta speră să supraviețuiască în politică aplicând o strategie vizibilă. Se lipește de Iohannis ca timbrul de scrisoare, reușind să producă impresia publică a unui parteneriat politic. Asta îi erodează lui Klaus Iohannis încrederea din partea celor care au făcut diferența în 16 noiembrie 2014, exprimând prin vot un puternic curent anti-Ponta.

Nu știm dacă va putea să obțină efectul scontat astfel, mai ales că e porsibil să nu scape de cei care îi poartă sâmbetele prin PSD. Ecuația conține și câteva necunoscute importante determinate de mersul anchetelor penale care se derulează acum în jurul unor rude și prieteni apropiați ai lui Ponta.

Un lucru e cert. La un an de la anunțul oficial privind decesul USL, ”părinții” celui mai eficient aspirator de voturi intră în istorie demonstrând că nu au fost capabili să facă nimic cu încrederea uriașă pe care o aveau în spate în 2012. Ba chiar au ajuns pe fărașul istoriei.

Este foarte posibil ca, peste 50 de ani, când se va scrie istoria recentă fără influențele celor care au făcut-o, Crin Antonescu și Victor Ponta să fie numele în contul cărora se va trece cel mai mare eșec politic înregistrat vreodată. Desigur, asta numai dacă noul președinte Klaus Iohannis reușește să găsească o cale pentru a pune în practică principiile pentru care a fost pus la șefia statului la alegerile prezidențiale.