Cum vor putea polițiștii din penitenciare să avanseze în grade. Lista de condiții

Sursă Dreamstime

Polițiștii din penitenciare vor putea avansa în gradul profesional următor fără să îndeplinească condițiile legale și înaintea împlinirii stagiului minim. Este vorba despre o nouă propunere legislativă.

În cazul participării la acțiuni generate de calamități, pandemii sau revolte, printre altele, polițiștii de penitenciare vor putea primi următorul grad profesional fără îndeplinirea condițiilor legale.

„Polițiștii de penitenciare pot fi avansați în gradul profesional următor, în mod excepțional, pentru merite deosebite legate de înlăturarea/ prevenirea efectelor în caz de calamități, pandemii, catastrofe, revolte sau alte evenimente negative de amploare, fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (5) (al art. 93 din Legea 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare – n. red.)”, după cum scrie în proiectul de lege ce merge acum la promulgare.

La alineatul 5, articolul 93 din Legea 145/2019 stabilește că polițiștii de penitenciare se avansează în gradul profesional următor dacă au împlinit stagiul minim în gradul profesional deținut și dacă la ultimele două evaluări ale activității profesionale anuale din cadrul stagiului minim au avut calificative bune.

Stagiul minim în gradele profesionale variază, în funcție de grad și categorie (de exemplu, ofițeri - chestor sau inspector de poliție penitenciară/ agenți - agent șef sau agent de poliție penitenciară), între doi și patru ani.

Polițiștii de penitenciare pot fi avansați în gradul profesional următor înaintea împlinirii stagiului minim doar dacă, în ultimul an, au primit calificativul „excepțional“ și dacă au efectuat jumătate din stagiul minim în grad.

Cine se poate angaja în penitenciare

În penitenciare se pot angaja cei care „nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii”. Doritorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- au cetățenia română și domiciliul în România; - cunosc limba română; - îndeplinesc condițiile de studii și vechime prevăzute de lege; - au 18 ani împliniți, capacitate deplină de exercițiu și sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției; - nu au antecedente penale sau nu sunt în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni; - îndeplinesc condițiile specifice postului; - nu le-au încetat raporturile de serviciu dintr-o funcție publică, din motive disciplinare, în ultimii cinci ani; - au un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare. Procedura de desfășurare a verificărilor specifice și criteriile de apreciere a comportamentului se aprobă prin ordin al ministrului justiției; - nu au fost agenți sau colaboratori ai organelor de securitate și nici ai vreunui serviciu de informații; - obțin autorizație, pentru funcțiile care implică lucrul cu informații clasificate, după promovarea concursului, potrivit avocatnet.