Comisia Europeană a recomandat autorităților de la București ca valoarea pensiilor speciale să fie redusă mai mult de jumătate.
Potrivit unor informații de ultimă oră, autoritățile de la București au formulat mai multe întrebări legate de reforma pensiilor speciale, care au fost trimise la Comisia Europeană.
Deși punctul de vedere al Comisiei este cunoscut deja, Guvernul a formulat noi întrebări, răspunsul fiind așteptat spre finalul lunii mai, ceea ce înseamnă cu un vot final în Parlament, acolo unde legea se află în comisii, va putea fi dat în luna iunie.
Din câte se pare, lucrurile se mișcă cu mare rapiditate, drept pentru care reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută începând cu luna iunie 2023, așa cum anticipează mai multe surse politice de la București.
Această reformă depinde de plata de către Comisia European a celei de-a treia tranșe din PNRR, de 3.1 miliarde de euro.
Varianta de calcul a pensiilor speciale
Cei de la Comisia Europeană au cerut ca pensiile speciale să fie reduse la un procent de 45 la sută din veniturile de pe ultimul an de activitate, sau de 65 la sută, din veniturile realizate în întreaga carieră.
Această regulă se va aplica la toate persoanele care sunt îndreptățite să primească pensii speciale, indiferent că vorbim de judecători, procurori, polițiști sau militarii de la Ministerul Apărării Naționale.
Ce spune ministrul Muncii, Marius Budăi
Chestionat în legătură cu acest subiect, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus că impozitarea pensiilor reprezintă o recomandare venită din partea Băncii Mondiale.
„Sunt două concluzii din măsurile pe care le-am propus în acel proiect de act normativ: una ca există o aliniere prin măsuri la contributivitate și, doi, interzicerea abuzării de acel sistem de pensii speciale. Proiectul este în linia strategică corecta”, a spus Budăi.
De unde vine termenul iunie 2023
Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost mult mai coerent în explicațiile oferite cu privire la reforma pensiilor speciale.
Boloș a explicat că pentru a primi rata a treia din PNRR, România trebuie să rezolve chestiunea pensiilor speciale.
”Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul trei, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale”, a spus Marcel Boloș, informează romaniatv.net.