Campania de vaccinare se modifică din mers. Programarea directă pentru o categorie de persoane

vaccinare, vaccin, covid 19, pandemie

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat joi că o nouă strategie de vaccinare este gata pentru românii care locuiesc la sate.

Dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre modificarea din mers a campaniei de vaccinare anti-COVID, pentru ca tot mai mulți români să fie imunizați. Mai mult, medicul este de părere că, la sate, oamenii ar putea fi atrași inclusiv prin acel consult medical care are loc înainte de a primi vaccinul.

Oamenii de la sate se pot programa prin telefon la cel mai apropiat centru

Medicul militar a explicat cum va fi schimbată strategia de vaccinare pentru oamenii de la sate: „Tocmai pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează, dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”.

Valeriu Gheorghiță: În momentul de față se pot înscrie nelimitat

„Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a concluzionat Gheorghiță.

Cum vor funcționa centrele mobile

 „Va fi muncă dificilă în mediul rural, va fi om cu om, nu trebuie nimeni să aibă sentimentul că e forțat, omul trebuie convins. Am început cu localitățile care n-au centru de vaccinare sau rată mare de vaccinare sau cartiere defavorizate și în care localnicii n-au medici de familie. Primarii fac liste, programarea se face la centru, noi dislocăm un container și oamenii vin și se vaccinează. Centrul funcționează în funcție de numărul de persoane care vor să se vaccineze”, a subliniat medicul militar.

De ce este greu să se atingă obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, în condițiile în care jumătate din populație locuiește la țară, „e foarte greu doar cu populația urbană să atingem acest obiectiv” de 10 milioane de persoane vaccinate.

Valeriu Gheorghiță a spus că, în ultimele 24 de ore, peste 80.000 de persoane au fost programate la vaccinare, dintre care circa 27.000 au fost de pe listele de așteptare, iar diferența a fost cu programare direct în centrul de vaccinare. „Nu este neapărat relevant câte persoane stau în lista de așteptare. Important este să menținem acest ritm de vaccinare și pe viitor, iar în următoarele zile avem în jur de 90.000 de persoane programate pe zi. Locurile de care vorbiți sunt locuri care, dacă vrei să intri astăzi, te programezi peste o săptămână. Nu sunt locuri pe care le ocupi astăzi sau mâine. Programările sunt deja făcute”, a spus doctorul la digi24.