Cum va muta Vladimir Putin după alegerile parlamentare de la Chișinău. Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia sunt în aer

Analistul politic Dionis Cenușă crede că relațiile dintre Republica Moldova și Rusia se vor deteriora după rezultatul înregistrat la alegerile parlamentare.

Dionis Cenușă, analist politic, a vorbit despre efectele rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova. Și a afirmat că, de acum, există riscul ca relațiile pe care această țară le are cu Rusia să se degradeze. Cei care au câștigat acest scrutin au o politică pro-europeană, iar asta nu este pe placul lui Vladimir Putin, liderul de la Kremlin. 

Republica Moldova și Rusia vor avea relații foarte reci după rezultatul alegerilor

„Moldova intră într-un ciclu politic nou, în care accentul va fi pus pe reformele structurale și combaterea corupției mari, care vor permite atragerea asistenței și investițiilor din Occident. Este cert că agenda europeană va deveni mai puternică decât oricând în trecut. Succesul electoral al PAS se va solda cu o majoritate pro-UE în parlament și cu un guvern puternic ancorat în vectorul European”, a afirmat analistul Dionis Cenușă, conform tribuna.md.

Relația cu Rusia nu trebuie abandonată în niciun caz, ci din contră, reparată”

El a remarcat faptul că președintele Maia Sandu nu se poate întoarce din drumul pe care a plecat, așa că, în acest context, relațiile cu Rusia nu se vor putea îmbunătăți

„Retorica geopolitică din Parlament dezvoltată de opoziția pro-rusă va încerca să capitalizeze pe diviziunile geopolitice existente în societate. Anume din acest motiv, relația cu Rusia nu trebuie abandonată în niciun caz, ci din contră, reparată. Având în vedere legitimitatea electorală puternică obținută de PAS, Președintele Sandu poate începe o diplomație mai fermă în direcția Moscovei, în care să predomine argumentul că Moldova vrea relații constructive cu Estul, dar cursul de integrare europeană este ireversibil și necondiționat”, a mai spus Dionis Cenușă.

„Au preluat un stat falit, falimentar din toate punctele de vedere”

„Greul abia începe, deoarece dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au preluat un stat falit, falimentar din toate punctele de vedere, nu numai strict economic, dar și din punctul de vedere al instituțiilor statului, din punctul de vedere al vulnerabilității, al insecurității statului și chiar un stat falimentar din punctul de vedere al conștiinței naționale și al securității statului.

Rezultatul alegerilor a demonstrat că majoritatea cetățenilor nu s-au împăcat cu această stare de lucruri, pentru că Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate le-au oferit cetățenilor șansa de a scoate Republica Moldova din situația de stat falit. Este o însărcinare la care acum se înhamă Partidul Acțiune și Solidaritate și Președinția Republicii Moldova. Va fi foarte greu, dar ajutorul din partea Uniunii Europene va fi foarte important și-i va da posibilitate Republicii Moldova să se refacă”, spunea analistul Vladimir Socor.