Cum va fi ales noul şef al FMI. VEZI cele 4 etape ale selecţiei

Board-ul FMI a lansat demersurile pentru alegerea unui nou director general, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Vor fi patru etape ale selecţiei, conform anunţului făcut de Shakour Shaalan, decanul Consiliului Executiv al FMI.

"Consiliul Executiv al Fondului a adoptat o procedură care permite ca alegerea următorului director general să aibă loc într-un mod deschis, bazat pe merite şi transparent. A existat un sprijin larg în cadrul Board-ului pentru această procedură", declară oficialul, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Postul de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) este vacant după ce Dominique Strauss-Kahn şi-a dat demisia, fiind acuzat de tentativă de viol.

Interimatul în fruntea instituției financiare internaționale este asigurat de adjunctul lui DSK, John Lipsky.

Favorita cursei este Christine Lagarde, ministrul francez de finanţe, care beneficiază de susţinerea unor ţări precum Germania şi Marea Britanie.

1. Ce calităţi trebuie să aibă succesorul lui DSK Candidatul care va ocupa poziţia de director general al Fondului trebuie să aibă un istoric profesional excepţional şi să-şi fi demonstrat calităţile manageriale şi diplomatice necesare pentru conducerea unei instituţii de talie mondială.

De asemenea, acea persoană trebuie să aibă abilităţi deosebite de elaborare a politicilor economice la nivel înalt şi trebuie să provină din una din ţările membre ale FMI.

În calitate de preşedinte al Consiliului Executiv, noul şef al FMI trebuie să vină cu o viziune strategică pentru personalul instituţiei.

Totodată, acea persoană trebuie să arate că înţelege politica şi specificul FMI, precum şi provocările cu care se confruntă membrii Fondului.

În plus, nu trebuie să-i lipsească unele calităţi precum obiectivitatea, imparţialitatea precum şi abilităţile unui bun comunicator.

2. Când se anunţă candidaţii O persoană poate fi nominalizată pentru poziţia de director general de către un guvernator din cadrul Fondului sau de către un director executiv, în perioada 23mai-10 iunie 2011.

Toate candidaturile vor fi comunicate secretarului Fondului, care va obţine confirmarea fiecărui candidat că doreşte să participe la procesul de selecţie. Numele candidaţilor vor fi păstrate secrete până la finalul perioadei alocate nominalizărilor.

3. Cine intră pe lista scurtă După 10 iunie, secretarul FMI va comunica Board-ului numele persoanelor care doresc să candideze pentru şefia FMI.

Dacă lista cuprinde mai mult de trei persoane, Board-ul nu le va anunţa numele până când nu vor rămâne doar la trei candidaţi, în funcţie de profilele acestora, fără să existe preferinţe legate de ţara de provenienţă.

Lista scurtă va fi decisă în funcţie de susţinerea de care beneficiază în rândul directorilor, ţinând cont de sistemul de vot ponderat. Pentru această etapă sunt alocate şapte zile de la prezentarea listei cu toţi candidaţii înscrişi.

Cu toate că Board-ul poate adopta o listă scurtă prin majoritatea voturilor exprimate, obiectivul acestuia este ca numele celor trei candidaţi finali să fie decis prin consens. La finalul acestui proces, Fondul va publica lista finală.

4. Cum va fi selectat câştigătorul Board-ul FMI se va întâlni cu fiecare dintre candidaţii preselectaţi la Washington, după care se va întruni pentru a discuta despre punctele forte ale acestora şi pentru a face o selecţie.

Deşi Comitetul executiv poate alege directorul general prin majoritatea voturilor, obiectivul este de a selecta directorul general prin consens. Procesul de selecţie trebuie finalizat până pe data de 30 iunie 2011.