Cum va arăta piața muncii în 2021? După explozia telemuncii în 2020, vaccinurile anti-COVID dau speranțe angajaților

Cum va arăta piața muncii în 2021? După explozia telemuncii în 2020, vaccinurile anti-COVID dau speranțe angajaților

„Această teamă privind apropiere de ceilalți va duce probabil la distanțare socială la locul de muncă și va susține cererea de a lucra de acasă în următorii ani”, conchid autorii studiilor.

Teama de îmbolnăvire se manifestă mai mult în rândul femeilor decât al bărbaților, respectiv mai mult în rândul angajaților de culoare și hispanici. De altfel, hispanicii prezintă au un risc de 2,8 ori mai mare de a face forme grave de boală sau de a deceda, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, din cauza muncilor desfășurate în prima linie, cum ar fi comerțul cu amănuntul și din cauza accesului redus la îngrijiri medicale.

Însă nu toți care au lucrat de acasă sunt la fel de entuziaști. Angajații sub 50 de ani, în special cei cu copii, au spus că le este mai dificil să rămână motivați la domiciliu și să își îndeplinească sarcinile.

România, cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă din UE

Pentru România, cele mai recente date arată că doar 0,8% din forța de muncă ocupată din ţară muncea, de obicei, de acasă, în 2019, reprezentând aproximativ 45.000 de angajați. Cu aceste cifre, România este pe ultimul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote, arată o analiză OLX din luna august.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19. Astfel, potrivit raportului, țara noastră este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie, cu toate că criza sanitară a crescut semnificativ preferința pentru telemuncă.