Cum va arata lumea peste 30 de ani

Cum va arata lumea peste 30 de ani

Viitorul apropiat al planetei se anunta sumbru: arme teribile, cipuri implantate in creier, suprapopulare si migratie amplificata.

Expertii Ministerului britanic al Apararii prevad schimbari dramatice pentru omenire in urmatorii 30 de ani, releva cotidianul „The Guardian”.

Intr-un raport menit sa schiteze contextul strategic al viitorului, specialistii au analizat principalele aspecte care-si vor pune amprenta asupra evolutiei globale.

Cele 90 de pagini ale documentului schiteaza un viitor sumbru: oamenii vor avea cipuri implantate in creier, se vor folosi arme cu impuls electromagnetic sau cu neutroni, iar gruparile criminale vor utiliza flashmoburi (adunarea spontana a unui grup de oameni intr-un punct fix) pentru a-si pune in aplicare operatiunile; extremismul religios isi va da mana cu cel ecologist, iar clasa de mijloc va prelua rolul revolutionar al proletariatului marxist.

Raportul face referire atat la aspecte intens dezabatute, precum dezvoltarea economica a Indiei sau a Chinei ori militarizarea Cosmosului, dar si la aspecte despre care se vorbeste mai putin.

Documentul contine referiri si la modul in care va evolua mass-media - calitatea stirilor va scadea odata cu sporirea accesului populatiei la internet si a apetentei pentru senzational in detrimentul faptelor.

Contraamiralul Chris Parry, seful departamentului care a intocmit raportul, sustine ca evaluarile sunt bazate pe probabilitati si nu sunt niste simple profetii.

Razboaie intre comunitati

Clasa de mijloc devine „forta revolutionara”

„Clasa de mijloc ar putea deveni una revolutionara, preluand rolul proletariatului asa cum a fost descris el de Marx”, se afirma in raport.

Teza se bazeaza pe accentuarea faliei dintre clasa de mijloc si cea a bogatasilor, dar are in vedere si clasa inferioara de la nivel urban, care reprezinta o amenintare pentru ordinea sociala.

Pana in 2010, peste 50% din populatia mondiala va trai in mediul urban, multe orase se vor zbate in saracie, iar migratia se va intensifica.

Desi globalizarea ar putea conduce, intr-o anumita masura, la o integrare internationala care sa puna capat razboaielor, fenomenul ar putea genera si conflicte violente intre comunitati, in cazul in care acestea vor urmari sa-si extinda granitele.

Conflicte de toate tipurile

Coalitii teroriste si arme pentru epurare etnica

Populatia si resursele. In 2035, populatia va ajunge la 8,5 miliarde de locuitori, iar 98% dintre oameni vor trai in tarile mai putin dezvoltate.

Aceasta tendinta demografica va exacerba tensiunile sociale si va avea consecinte serioase asupra mediului si a relatiilor internationale. Populatia din Africa Subsahariana va creste cu 81%, iar cea din Orientul Mijlociu cu 132%.

Schimbarea climatica. In secolul al XXI-lea, atmosfera va continua sa se incalzeasca intr-un ritm fara precedent. Salinitatea Atlanticului de Nord ar putea scadea din cauza curentilor de apa dulce proveniti din regiunea arctica. Modificarea circulatiei curentilor calzi din Atlanticul de Nord va conduce la o racire a temperaturii din Europa Occidentala.

Tehnologia. Pana in 2035, cipurile de informatii vor putea fi implantate in creierele oamenilor. Totodata, expansiunea tehnologiei in materie de comunicatii va permite statelor, teroristilor sau delincventilor sa organizeze flashmoburi, reprezentand astfel o provocare pentru fortele de securitate.

Noile arme. Armele cu impuls electromagnetic vor deveni, probabil, operationale pana in 2035, fiind capabile sa distruga sistemele de comunicatii dintr-o zona determinata.

Vor fi disponibile si armele cu neutroni, care distrug organismele vii fara sa afecteze cladirile. Acestea ar putea deveni armele preferate de gruparile extremiste care au ca scop epurarea etnica, intr-o lume in care populatia este in continua crestere.

Militantismul islamic. Resentimentele tinerilor legate de regimuri considerate nereprezentative vor rabufni intr-un militantism politic, inclusiv cel radical islamic, axat pe rezistenta la capitalism. Tensiunea dintre lumea islamica si Vest nu se va stinge.

Terorismul. Pierderile inregistrate in urma actelor de terorism vor fi mici in comparatie cu cele generate de alte forme de conflict. Totusi, actele de violenta extrema, sprijinite de grupari din statele islamice, vor continua.

O „coalitie terorista” formata din ultranationalisti, grupari religioase si ecologisti extremisti ar putea conduce la o campanie globala de mai mare intensitate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News