Jess Lydon din Coventry (Anglia) se trezeşte în fiecare dimineaţă fără să îşi amintească ce a făcut în ziua precedentă, de Crăciunul trecut sau faptul că s-a despărţit de prietenul ei, cu care avea o relaţie de doi ani. Potrivit dailymail.co.uk, tânăra este una dintre cele 250 de persoane din lume care suferă de Sindromul Susac, o boală neurologică extrem de rară cauzată de inflamarea unor vase de sânge din creier şi care poate afecta auzul, vederea, echilibrul şi memoria.
Nu îşi aminteşte ultimul an
Afecţiunea o împiedică pe Jess, până nu demult o aspirantă la cariera de actriţă, să ducă o viaţă normală. „Nu îmi amintesc mai nimic din ce s-a întâmplat în ultimul an, nici măcar Crăciunul sau ziua mea de naştere. Cel mai mult mă supără faptul că nu îmi amintesc înmormântarea bonei mele”, povesteşte adolescenta. Boala i-a afectat viaţa în mai multe moduri. S-a despărţit de iubitul ei, a fost nevoită să se mute în casa părintească şi îi este teamă că îşi va pierde locul de muncă (într-o sală de bingo) din cauza faptului că are probleme cu echilibrul. Tânăra suferă şi de pierderea parţială a auzului şi vederii, dureri foarte mari de cap şi de o aversiune faţă de lumina naturală. Cel mai greu de suportat sunt însă confuzia permanentă şi delirul ocazional.
Boala se poate ameliora în 5 ani
„Am plâns foarte mult de când s-a întâmplat. Nu ştim pentru cât timp va fi afectată de această boală sau ce îi rezevă viitorul”, a declarat Tracey, mama adolescentei. Sindromul Susac afectează în special femeile între 20 şi 40 de ani, iar simptomele se pot ameliora în aproximativ 5 ani, spun specialiştii, existând însă şi posibilitatea ca defectele de auz şi vedere să fie permanente.