Cum țineau bunicii noștri postul mai demult. Părintele Calistrat Chiafan: „Nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim”

Cum țineau bunicii noștri postul mai demult. Părintele Calistrat Chiafan: „Nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim”Sursa: Facebook

Părintele Calistrat Chiafan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit despre cum reușeau bătrânii mai demult să țină post, dar a dezvăluit și câteva secrete pe care le avea bunica sa în această perioadă de înfrânarea a poftelor.

Postul este considerat o formă de pocăință și un mijloc de mântuire, numai că, din ce în ce mai mulți oameni nu mai știu să-l urmeze așa cum se cuvine. Părintele Calistrat Chiafan e de părere că în această perioadă credincioșii nu trebuie să pună accentul pe gusturi și mirosuri, fiind mult mai importantă starea pe care reușesc să o aibă. Acesta a dezvăluit preparatul pe care bunica sa îl făcea adesea în perioada postului și anume un compot special.

Părintele Calistrat Chiafan, despre cum reușeau bătrânii să țină post mai demult

Părintele a spus că bunica lui făcea un compot special, iar alături de fructe punea doar două linguri de zahăr, pentru aromă, el fiind savurat încet.

„Bunicii noștri efectuau următorul program în post. Bătrâna cobora o oală mare de lut, legată cu sârmă, avea un fel de plasă pe ea să nu crape, o umple cu apă clocotită, o punea pe marginea plitei și, de exemplu, punea: un castron de mere uscate, un castron de pere uscate, un castron de prune uscate sau o jumătate de castron de cireșe uscate, de alea amare. Ei, când le punea în apa aia, mai punea, cu mare strictețe, două linguri de zahăr, și singurul lucru care se punea să aibă gust bun erau două crenguțe de mentă sau foarte puțină esență de rom.

Și oala aia de zece litri stătea pe marginea plitei, în timp ce făcea mâncare. Și luai o bucățică de mămăligă, puneai un castron de borș din ăla, iar ca supliment, ca delicatesă, îți puneai într-o cană de lut două polonice de compot din ăla din fructe. Și îl savurai, mai luai două linguri, mai stăteai, mai făceai ceva, iar mai luai două linguri, să te simți bine. Și pur și simplu compotul ăla te delecta”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Nu trăim ca să mâncăm, ci mâncam ca să trăim

Părintele Calistrat Chiafan a spus că un post corect nu ține cont de gusturi și mirosuri cât mai variate, iar în această perioadă, în opinia lui trebuie să se consume alimente cât mai simple, deoarece nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim.

„Ai mâncat o bucată de mămăligă rece, cu o ceapă strivită și cu două fasole fierte sau doi cartofi, pe care ai pus un pic de sare și ești sătul. Deci ăsta e un post propriu-zis. Scoatem tot ce înseamnă gastronomia, deci nu punem accent pe gusturi, mirosuri, plăceri, parfumuri, nu facem cantități, pentru că nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim”, a mai spus acesta pentru bzi.ro.