Cum sunt discriminați albii și asiatici pentru că doar Black Lives Matter
- Adrian Pătrușcă
- 14 august 2020, 17:33
În plină expansiune a mișcării Black Lives Matter, concluziile unei anchete dispuse de Departamentul american de Justiție ar putea da apă la moară lui Donald Trump.
În urmă cu doi ani, administrația Trump a lansat o anchetă privind indiciile existenței unei discriminări în cadrul faimoasei universități Yale din statul Connecticut, scrie Le Monde.
Motivul demarării investigației l-a constituit o plângere depusă de un grup de studenți asiatici, care s-au plâns de tratament defavorizant.
Iar concluzia anchetei, potrivit Departamentului de Justiție, este edificatoare: „Asiaticii și albii au de patru până la de zece ori mai puține șanse de a fi admiși, cu dosare comparabile, decât candidații afro-americani ”, apreciază Departamentul, care acuză Universitatea Yale de violarea drepturilor civice prin practici discriminatorii.
Concluziile anchetei afirmă negru pe alb:
„Utilizarea rasei este folosită fără limite, rasa reprezintă factorul determinant în cazul a sute de admiteri în fiecare an.”
Adjunctul Procurorului General al Statelor Unite, Eric Dreiband, critică aspru practicile universității:
„A-i diviza pe americani de o manieră ilegală în categorii rasiale și etnice încurajează stereotipele.”
Într-un comunicat, conducerea Universității Yale a respins „categoric” concluziile anchetei, catalogându-le „lipsite de fundament”:
„Ne interesăm de persoană ca un întreg atunci când alegem pe cine admitem.”
Mai mult, Yale s-a declarat „mândră” de criteriile pe care le folosește la admitere.
Nu este pentru prima dată când universități americane celebre sunt arătate cu degetul pentru discriminare, mai ales la adresa asiaticilor.
La Harvard, de exemplu, în afara excelenței academice, universitatea impune „criterii de personalitate în numele menținerii diversității în campus”.
Pe de altă parte, în martie 2019, la mai multe universități americane, printre care Yale sau Stanford, au izbucnit un uriaș scandal de corupție, după ce copiii mai multor vedete de cinema și miliardari au fost admise contra unor mite considerabile.
Printre părinții inculpați a fost și actrița Felicity Huffman, care a fost condamnată la 15 zile de închidoare pentru dare de mită, în vederea admiterii la Yale a fiicei pe care o are cu actorul William H. Macy.