Cum şi-a răsplătit Barack Obama donatorii din campania prezidenţială

Cum şi-a răsplătit Barack Obama donatorii din campania prezidenţială

Aproape 80 la sută dintre cei mai importanţi donatori ai lui Barack Obama în timpul campaniei pentru prezidenţialele din 2008 au fost numiţi în posturi-cheie din administraţia de la Washington sau au avut între timp alte beneficii de natură financiară, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Integritate Publică (SCP), citat de ziarul britanic The Daily Telegraph.

Apropiaţii preşedintelui au ocupat aceste posturi în pofida promisiunii sale, făcută atunci când şi-a început mandatul la Casa Albă, că va rupe această lungă tradiţie şi va angaja persoane doar pe baza competenţelor sale.

Un ordin semnat atunci de Barack Obama menţiona că un candidat pentru un anumit post trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere cum că nu urmează să fie angajat graţie afiliaţiei sale politice sau contribuţiei financiare pe care a avut-o la un moment dat la echipa de campanie a preşedintelui. "Angajările în sistemul guvernamental trebuie să se facă doar pe baza calificărilor profesionale, competenţelor şi experienţei, şi nu a legăturilor politice", se mai arată în respectivul ordin.

Studiul realizat de SCP relevă că 27 din principalii 36 de donatori ai preşedintelui, care au strâns fiecare cel puţin 500.000 de dolari în timpul campaniei electorale, au fost numiţi ambasadori sau consilieri economici. Jumătate din susţinătorii lui Obama care au adus fonduri de campanie de cel puţin 200.000 de dolari au primit slujbe regulate în aparatul administrativ central.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambasadori, împrumuturi şi subvenţii

De exemplu, Louis Susman, un bancher din Chicago care a strâns singur peste 300.000 de dolari în timpul campaniei din 2008, a fost numit în iulie 2009 pe postul de ambasador la Londra. Susman nu avea niciun fel de experienţă în diplomaţie. Când a anunţat ocuparea postului, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a explicat desemnarea lui Susman prin faptul că acesta vorbeşte limba engleză.

Donald Gips, un on de afaceri din Colorado, a fost numit ambasador în Africa de Sud la jumătatea lui 2009 după ce a adus 500.000 de dolari echipei de campanie. Steven Westlym, un afacerist implicat în sectorul energiei regenerabile care a strâns aceeaşi sumă, a primit în schimb peste 500 de milioane de dolari sub formă de împrumuturi şi subvenţii pentru companiile sale din partea Departamentului Energiei.

Exemplele continuă. Charles Rivkin, un afacerist din show-biz, a devenit ambasador la Paris în timp ce Cynthia Stroum, o femeie de afaceri din Seattle, a fost numită în ambasador în Luxembourg, post din care s-a retras însă în februarie anul acesta în urma unei anchete derulate de Departamentul de Stat legate de modul în care a gestionat activitatea la respectiva ambasadă. Un fost coleg de facultate al preşedintelui Obama, Julius Genachowski, care a strâns, de asemenea, jumătate de milion de dolari, a devenit preşedintele Agenţiei Federale pentru Comunicaţii.

Un donator mai modest, Harbey Wineberg, care a strâns fonduri de doar 100.000 de dolari, este acum contabilul personal al preşedintelui Barack Obama în timp ce Thomas Perrelli, alt coleg de facultate al preşedintelui, ocupă acum o funcţie de conducere la Universitatea Harvard.