Cum se vor deconta facturile la căldură pentru persoanele vulnerabile. Marcel Boloș a anunțat procedura

Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Statul oferă ajutor pentru persoanele vulnerabile care nu-și pot plăti singure facturile la energie. Astfel ministrul Marcel Boloș a explicat cum pot fi primiți banii și ce proceduri trebuie să urmeze oamenii, cât și asociațiile de proprietari.

Românii care vor să ia bani de la stat pentru a-și plăti facturile la căldură trebuie să știe că pentru asta trebuie să facă drumuri la poștă, iar la fel ca în cazul asociațiilor de proprietari trebuie completate anumite certificate de validare a datoriilor, puse la dispoziție de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Abia după ce acele certificate de validare a datoriilor sunt completate și depuse, se vor primi banii de la stat, care ulterior vor fi virați către furnizor. În acest context, administratorii se tem că până vor primi banii necesari pentru plata facturilor vor rămâne cu datorii la furnizori.

Ce trebuie să facă românii care vor să deconteze facturile la energie

În cazul românilor cu încălzire centralizată, ei trebuie să ceară asociației de proprietari acel certificat de validare a datoriei pe care o au la căldură. „Deoarece nu avem factură în relația dintre asociația de proprietari și locatarii care stau în bloc, ci există doar un tabel cu cheltuielile care se defalcă lunar, am luat decizia de a elibera asociațiilor de proprietari un certificat de validare a datoriei. Un document din care să reiasă suma pe care o datorează beneficiarul pentru căldură”, a anunțat ministrul Marcel Boloș.

După ce certificatul a fost completat, se merge cu acesta la poștă, împreună cu factura la energie și actul de identitate. Apoi, poșta va fi cea care va face transferul din contul beneficiarului în cel al asociației de proprietari. Pașii au fost bine stabiliți și nu pot fi evitați, având în vedere că vorbim despre bani europeni.

„Sunt niște etape birocratice pe care nu știu dacă puteam să le evităm. Sunt bani europeni care trebuie foarte bine justificați, pentru că astfel statul îi returnează. Administratorul va avea o sarcină în plus. Dar el oricum are în evidență consumatorii vulnerabili”, susține Silvia Vlăsceanu, expert energie.

România are la dispoziție un miliard de euro pentru ajutorul persoanelor vulnerabile

În curând se vor primi certificatele de validare a datoriilor, urmând ca administratorii să calculeze sumele de la întreținere și să treacă pe certificate doar datoria la căldură.

„Noi nu putem să decontăm apa caldă menajeră, nu putem să decontăm curentul electric pe părțile comune. Noi plătim doar componenta de căldură, iar diferența rămâne de achitat de către beneficiar”, a mai spus ministrul Boloș.

Banii sunt destinați persoanelor vulnerabile și pot fi folosiți doar pentru plata facturilor la energie, România având la dispoziție un miliard de euro pentru acest scop, potrivit antena3.ro.

Boloș a anunțat recent că se raportează la data de 14 ianuarie, atunci când trebuie avută lista în baza căreia se emite cardul, care se distribuie prin Poșta. Banii vor fi virați abia în februarie.