Cum se va termina războiul din Ucraina. Jens Stoltenberg avertisment pentru Rusia: Putin să înţeleagă că nu poate câştiga pe câmpul de luptă
- Simona Suciu
- 16 decembrie 2022, 22:38
Rusia își dorește un război de lungă durată cu Ucraina. Secretarul general al NATO anunță suplimentarea ajutorului militar pentru Kiev și spune că liderul de la Kremlin trebuie convins că nu poate câștiga pe frontul de luptă.
Rusia se pregăteşte de un război de lungă durată împotriva Ucrainei și este dispusă să accepte chiar și pierderi masive de vieți omenești. Secretarul general al NATO spune că acest război se va sfârși la masa negocierilor, iar pentru acest lucru Putin trebuie să înțeleagă că nu poate căștiga pe câmpul de luptă.
„Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung. Vedem că încearcă să mobilizeze mai multe forţe, că este pregătită să sufere şi numeroase pierderi, că încearcă să aibă acces la mai multe arme şi muniţii. Trebuie să înţelegem că preşedintele Putin este gata să fie în acest război multă vreme şi să lanseze noi atacuri“, a declarat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenției AFP.
Descurajarea lui Putin
Oficialul NATO spune că Ucraina trebuie sprijinită militar și că nu trebuie să cedeze teritorii Rusiei. „Cel mai probabil, acest război se va termina la masa negocierilor, ca majoritatea războaielor. Orice soluţie va trebui să garanteze că Ucraina prevalează ca naţiune suverană şi independentă.
Mijlocul cel mai rapid de a ajunge aici este să-i susţinem militar, pentru ca preşedintele Putin să înţeleagă că nu poate câştiga pe câmpul de luptă și că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă“, a mai spus Jens Stoltenberg.
Sprijin pentru Ucraina
După pierderile de pe front Rusia a lansat atacuri furibunde cu rachete și drone. Autoritățile ucrainene au cerut suplimentarea ajutorului militar pentru a face față tirurilor armatei lui Vladimir Putin.
Washingtonul a anunțat că ar putea trimite în Ucraina bateriile sale de rachete Patriot. „Este o discuție în curs. Avem un dialog între aliaţi privind sisteme suplimentare, dar devine din ce în ce mai important să ne asigurăm că toate sistemele care sunt livrate sunt funcţionale.
Ne vom spori producţia în acest scop precis, pentru a putea atât să ne reconstituim propriile noastre stocuri pentru descurajare şi apărare, cât şi pentru a continua să sprijinim Ucraina pe termen lung", a mai spus Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.