Cum se va schimba situația economică a SUA dacă vor da roade presiunile lui Bernie Sanders, pentru un salariu minim de 17 dolari pe oră

Cum se va schimba situația economică a SUA dacă vor da roade presiunile lui Bernie Sanders, pentru un salariu minim de 17 dolari pe orăSursa foto: Arhiva EVZ

Senatorul american de stânga Bernie Sanders a anunțat joi un proiect de lege pentru creșterea salariului minim național la 17 dolari pe oră, relansând lupta pentru standarde salariale mai bune, în timp ce lucrătorii văd cum câștigurile din era pandemică sunt șterse de inflația galopantă.

Salariul minim federal de 7,25 dolari nu a mai crescut din 2009, iar de atunci dolarul a pierdut aproape o treime din puterea sa de cumpărare, potrivit Institutului de politică economică.

Sanders, fost candidat la alegerile prezidențiale, face campanie de ani de zile pentru o majorare care a fost respinsă de Congres pe fondul opoziției conservatorilor care se tem de afectarea micilor întreprinderi și de agravarea inflației.

„În anul 2023, în cea mai bogată țară din istoria lumii, nimeni nu ar trebui să fie obligat să lucreze pentru salarii, de foame”, a declarat Bernie Sanders, cel care se autodefinește ca socialist democrat.

„Nu este o idee radicală. Dacă lucrezi 40, 50 de ore pe săptămână, nu ar trebui să trăiești în sărăcie. Este timpul să creștem salariul minim la un salariu de subzistență.”

Sanders, președinte al puternicei comisii pentru sănătate, educație, muncă și pensii din Senat, condusă de democrați, a declarat că membrii săi vor finaliza în iunie o legislație pentru un salariu minim de 17 dolari, introdus treptat pe parcursul a cinci ani.

Creșterea celor mai mici salarii din America este unul dintre obiectivele politice de top ale președintelui Joe Biden, dar un grup de senatori democrați s-a alăturat republicanilor în 2021 pentru a zădărnici o propunere a lui Sanders pentru o bază de 15 dolari pe oră.

Nu este clar dacă această nouă încercare va câștiga voturi, dar un Sanders – care este susținut de muncitori, lideri sindicali și un economist de renume - și-a îndemnat colegii din Congres să încerce să trăiască timp de o lună cu 7,25 dolari pe oră.

Sprijinul public larg răspândit pentru creșteri chiar și în cele mai conservatoare părți ale țării a fost demonstrat de nenumărate ori în ultimul deceniu, când o duzină de state au organizat cu succes voturi pentru creșterea salariului minim.

Florida, unde guvernatorul și ambii senatori americani sunt republicani, a votat pentru un salariu minim de 15 dolari în 2020, în timp ce în alegerile de la jumătatea anului trecut, două state care au ales guvernatori republicani, Nebraska și Nevada, au aprobat, de asemenea, majorări.

Cum a crescut inegalitatea

Epidemia de Covid-19 a stimulat salariile din SUA, companiile confruntându-se cu o lipsă gravă de forță de muncă. Walmart, Costco, Amazon, Target și Chipotle și-au împins baza orară aproape de sau peste 15 dolari, în timp ce Apple și Bank of America au urcat până la 22 de dolari.

Creșterile au părut semnificative, dar economiștii au avertizat că acestea vor încetini pe măsură ce tot mai mulți oameni se vor întoarce la muncă.

Iar prețurile au crescut vertiginos - atingând anul trecut maximele ultimilor 40 de ani - în parte din cauza unor probleme în lanțul de aprovizionare la nivel mondial, creând penurii de componente cheie precum cipurile de calculator necesare pentru mașini și electronice.

Datele publicate la sfârșitul lunii aprilie au arătat că măsura preferată a inflației de către Rezerva Federală a fost de 4,2%, în scădere de la 5,1% cu o lună înainte, dar încă departe de ținta pe termen lung de 2%.

Aproximativ 35 de milioane de lucrători americani câștigă încă mai puțin de 17 dolari pe oră, a declarat Sanders în timp ce o prezenta pe Cookie Bradley, în vârstă de 64 de ani, o lucrătoare în domeniul îngrijirii medicale la domiciliu și membră fondatoare a Uniunii lucrătorilor din serviciile din sud.

„Muncitorii din orașul meu - Durham, Carolina de Nord - nu ne putem permite nici măcar să ne asigurăm asistență medicală, pentru că nu putem face salariile”, a spus Bradley, care a lucrat mai mult de 30 de ani în industria de fast-food, fără să câștige niciodată mai mult de 15 dolari pe oră.

Heidi Shierholz, președinta Institutului de Politică Economică, a declarat că s-a demonstrat de nenumărate ori că majorarea salariului minim reduce sărăcia și inegalitatea, abuzurile asupra copiilor, sarcinile în rândul adolescentelor și sinuciderile - fără pierderi substanțiale de locuri de muncă.

„Atunci când creșteți salariul minim, aceasta face ca economia noastră să fie mai puternică”, a declarat ea reporterilor. „Politicile din ultimele peste patru decenii care au crescut inegalitatea... au încetinit, de asemenea, creșterea economică generală.”

Ne puteți urmări și pe Google News