Cum se va numi certificatul digital care va fi impus la locul de muncă. În ce condiții o să intre în vigoare

Sursa: Arhiva EVZ

Certificatul digital va deveni valabil atunci când situația epidemiologică o va impune, iar numărul de infectări cu coronavirus va crește semnificativ.

Noul certificat digital se va numit Stop Covid, va fi obligatoriu și la locul de muncă, indiferent dacă este vorba despre stat sau privat. Va intra în vigoare atunci când se înregistrează creșterea numărului de infectări 3 săptămâni consecutive, după cum anunță g4media.ro.

În ce situații va intra în vigoare documentul ce trebui prezentat și la locul de muncă

Respectivul document va fi impus în momentul în care se înregistrează o creștere a numărului de cazuri timp de 3 săptămâni consecutiv, „cu un coeficient mediu de cel puțin 1,5 de la săptămână la săptămână”, adică o creștere de 50% de la o săptămână la alta, au precizat aceleași surse.

Certificatul va fi funcțional la 72 de ore după ce se îndeplinește condiția de creștere a numărului de cazuri COVID, anunță sursa citată.

Certificatul nu va mai fi obligatoriu în situația în care sunt îndeplinite două condiții în același timp: dispare situația de creștere săptămânală și incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Anunțul pe care l-a făcut, miercuri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Persoanele care s-au vaccinat, cele care au trecut prin boală, dar și cele testate vor beneficia de certificat. Intenția de a asigura pentru o perioadă teste gratuite se menține, au precizat sursele citate, menționând că este vorba despre o perioadă de 45-60 de zile.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică (INSP) și de la Parlamentul României lucrează la proiectul legii coronavirusului, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la locul de muncă de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

„Sper ca legea privind certificatul covid să fie aprobată în această lună”, a spus Rafila într-o conferință de presă. Ministrul Sănătății a mai afirmat că „proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității.”