Cum se şmenuieşte în România o licitaţie după manual: cele trei reguli ale unui tun
- Georgeta Petrovici
- 7 februarie 2012, 15:07
Regula nr. 1: preţul e subevaluat. Regula nr. 2: perioada de închiriere e scurtă, după care durata se măreşte de zece ori. Regula nr. 3: licitezi o suprafaţă mai mică şi obţii apoi de cinci ori mai mult prin contract adiţional. Toate au fost puse în practică la Primăria Timişoara.
Fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din Primăria Timişoara, Nicușor Miuț, a fost trimis în judecată în dosarul „Heaven“, pentru abuz în serviciu, în urma unui tun de 220.000 de euro dat bugetului local. Odata cu el, primarul Gheorghe Ciuhandu, si secretarul Ioan Cojocari, fac obiectul unei anchete disjunse din dosar, acuzați de neglijență în serviciu. Procurorii DNA au anchetat timp de doi ani escrocheria. Miuț a închiriat firmei unui fost miliţian, Dorin Epure, peste 15.000 mp pentru cel mai fițos club din oras, Heaven Studio, dar în acte a trecut doar 3.200 mp, pentru care primăria încasa chirie. La licitație, terenul a fost închiriat câteva luni, apoi s-a semnat o prelungire a contractului, pe 5 ani. În total bugetul local a fost prejudiciat cu 220.000 de euro.
Povestea începe în 2000 când primăria a concesionat baza ICIM pe 15 ani, iar peste 7 luni, o cumpără. În 2003, edilii scot la licitație terenul, pentru a fi închiriat, însă documentele sunt întocmite confuz: în loc de suprafața reală se spune că se închiriază 3.200 de metri. „Licitaţia a fost una nereală scopul urmărit fiind acela ca Elaine SRL să intre în posesia bazei printr-o metodă simplă dar eficientă: închirierea pe o perioadă scurtă de timp la un preţ sub cel stabilit de lege doar a unei părţi din acea bază şi prelungirea ulterioară pe o perioadă mare de timp cu păstrarea preţului de închiriere. Această metodă era infailibilă. Cercetările din dosar arată că Epure a utilizat în realitate o suprafaţă mai mare cu 12.168 mp decât cea menţionată în contract, fără a achita chiria aferentă acestei suprafeţe”, susțin procurorii DNA.