Cum se poate rezolva problema cerşetorilor: amenzi şi pentru cei care dau bani. Aţi fi de acord?

Cum se poate rezolva problema cerşetorilor: amenzi şi pentru cei care dau bani. Aţi fi de acord?

Autorităţile din capitala Lituaniei, Vilnius, au găsit o soluţie nouă la problema cerşetorilor. Să-i amendeze pe cei cărora li se face milă de cerşetori şi le oferă bani.

Vilnius are aproximativ 10.000 de persoane care locuiesc pe străzile oraşului şi care stau la mila trecătorilor. Pentru a descuraja cerşetoria, autorităţile au decis amenzi nu doar pentru cei care stau cu mâna întinsă, dar şi pentru cei care dau bani, anunţă cnsnews.com.

Astfel, trecătorii miloşi riscă să rămână fără 500 de euro dacă sunt prinşi de forţele de ordine.

Autorităţile mai spun că le oferă deja persoanelor fără adăpost, ori celor foarte sărace, adăposturi şi programe sociale. Însă, cerşetorii preferă să iasă pe stradă pentru că banii se câştigă mult mai uşor şi fără efort.

Ne puteți urmări și pe Google News

La o populaţie de peste 580.000 de persoane, cei 10.000 de oameni ai străzii clasează capitala Lituaniei în topul oraşelor cu cei mai mulţi cerşetori din Europa. La Paris, spre exemplu, ultimul recensământ arată aproximativ 5.000 de vagabonzi, dintre care 50% francezi, iar restul din alte ţări.

Cerşetoria, un drept al omului?

Măsura luată de autorităţile din Vilnius a atras, imediat, critica grupurilor care militează pentru drepturile omului. Reprezentanţii acestora susţin că "cerşetoria este un drept al omului". Linas Kukuraitis, directorul filialei din Lituania a organizaţiei Caritas spune că "cerşetoria a existat încă dinainte ca oraşele să prindă formă. Au fost, de la început, cei care au cerut şi cei care au dat". Acesta mai subliniază că măsura, adoptată chiar la început de iarnă, îi va afecta foarte mult pe cei săraci.

La rândul său, Henrikas Mickevicius, directorul Institutului de Monitorizare a Drepturilor omului, din Vilnius, a spus că nu se va conforma noii legi. "Nu voi renunţa la a da bani cerşetorilor şi-i voi încuraja şi pe alţii să facă la fel. Dacă voi fi prins, atunci să mergem la tribunal, să vedem care va câştiga".

Poziţia primarului din Vilnius

Primarul capitalei Lituaniei, Arturas Zuokas, susţine, însă, că prin măsurile aspre luate împotriva cerşetoriei, oamenii săraci care se află în această situaţie vor fi încurajaţi să găsească forme mai bune de a se întreţine. "Să dai bani cerşetorilor de pe stradă este rău. Făcând asta, îi condamnăm să rămână cerşetori pentru totdeauna".

Noua reglementare a intrat în vigoare încă de săptămâna trecută, dar până acum nu s-au dat amenzi. În schimb, autorităţile locale au început să ofere cerşetorilor pliante cu adresele şi numerele de telefon ale adăposturilor şi organizaţiilor care i-ar putea ajuta.

Primarul oraşului Vilnius mai spune că măsurile vor deveni şi mai severe din luna ianuarie. "Este rău să le dai bani. Dacă vrei să-i ajuţi, mai bine le dai de mâncare, ori haine de pomană", a mai precizat edilul capitalei Lituaniei.

Modelul aplicat de primarul Zoukas, pentru a descuraja cerşetoria, este folosit în mai multe ţări din Asia, care pedepsesc atât cerşetorul, cât şi pe cel care oferă banii. În Europa, însă, legislaţia este îndreptată, mai mult, împotriva celui care stă cu mâna întinsă.

În unele state, cerşetoria este legală. Norvegienii au renunţat, în 2005, la un text de lege vechi de 100 de ani care interzicea cerşetoria. Şi în Suedia, Germania, Spania şi Portugalia, cerşetoria este legală.

Arturas Zuokas este un primar care nu se lasă înduplecat cu uşurinţă. La începutul acestui an a apărut într-un clip, pe YouTube, în timp ce conducea un tanc. El a trecut cu tancul peste o maşină de lux (VIDEO), pentru a le arăta cetăţenilor ce se poate întâmpla dacă parchează în locuri nepermise. Maşina folosită în demonstraţie a fost achiziţionată special pentru această campanie de imagine.

Ce părere aveţi despre măsurile luate în Vilnius? Credeţi că s-ar putea aplica şi în Bucureşti? CITIŢI ŞI:

  • Interdicţia privind cerşetoria în Paris se extinde. Românii au luat cele mai multe amenzi
  • PREMIERĂ: Harta cerşetorilor din Paris. Unde se adăpostesc cei 5.000 de oameni ai străzii şi ce naţionalitate au
  • Ministrul francez de Interne, Claude Gueant: "Delincvenţa printre români a scăzut. Dar nu ne putem mulţumi doar cu atât"