Prin mijloace specifice, Unitatea specială „S” intra zilnic în posesia unui număr de circa 45-50 materiale, din conţinutul cărora rezultă o serie de comentarii referitoare la stări de lucruri şi fenomene considerate ca necorespunzătoare în viaţa economico- socială a ţării noastre.
În majoritatea acestor comentarii, autorii îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia existentă în aprovizionarea populaţiei din provincie cu produse de consum şi energie electrică, îndeosebi în oraşe mai mici şi în mediul rural.
Alte comentarii abordează unele măsuri întreprinse pe linia reorganizării anumitor sectoare din economie, dorinţa de a părăsi ţara din motive de ordin economic ori diverse aspecte generatoare de insatisfacţii personale. Raportăm că unii autori dau comentariilor lor o notă ironică, tendenţioasă, la adresa realizărilor din ţara noastră, acestea fiind destinate în special unor persoane din străinătate.
Continuăm să redăm, selectiv, unele comentarii.
- Ing. Roşu Alexandru, Bucureşti […] către Oncescu Alex. din Câmp
„… Tare ne e frică să facem economii după sistemul ruşilor, căci n-o să avem nici ce mânca. Poate dă Dumnezeu să ne inspirăm din economiile altora, ca să progresăm şi noi, nu numai o mână de oameni care au acces şi bagă mâna în economiile ţării, îmbogăţindu- se peste noapte…”
- Caz semnalat la I.M.B. – Securitate - Hihn Georg, com. Ruşi […], jud. Sibiu, către Dörr Michael din R.F. Germania:
„… Trebuie să ne deplasăm în fiecare săptămână la oraş să ne procurăm zahăr şi alte produse care lipsesc de la începutul anului. De trei săptămâni nu avem curent electric seara, stăm ca pe vremuri cu lămpi cu petrol, trebuie să considerăm mereu că totul merge spre bine. Nu ştim încă ce să facem, dacă trebuie să plecăm sau nu…”.
- Caz semnalat la I.J. Sibiu Balasz Eva, Cluj-Napoca, către Gabriel Iuliu, Canada […]:
„…Ştim că dorul de patrie este mare, simţim asta din rândurile tale, dar eu spun că trebuie să-l suporţi cu dinţii încleştaţi, deoarece aici viaţa este atât de bună că nu ştiu ce aţi face! Ar trebui să fiţi tot pe drumuri de dimineaţa până seara, pentru zahăr, făină, oase, pentru că numai oase se mai găsesc în prezent! Nu ştiu care dintre voi ar rezista să se ducă în fiecare noapte de la orele 01,00-02,00 să stea la coadă pentru un litru de lapte, un pachet de unt sau pentru un borcan de smântână…”.
- Ivan Grigore, Mangalia […] către Mocanu Valeriu din Libia:
„… Odată cu închiderea fabricii de lapte din Mangalia, mulţi muncitori au fost împrăştiaţi la Avicola. Contabilitatea s-a desfiinţat, iar fabrica s-a închis din lipsă de materii prime. Peste tot este sărăcie mare şi toţi comentează sub formă de bancuri…”.
- Cristea Viorel, Bucureşti […] către Cristea Nicolae comuna Vima Mică […] jud. Maramureş:
„… În momentul de faţă am foarte mult de lucru, pentru că avem dispoziţie să reducem iar din personalul muncitor şi dăm afară din întreprindere vreo 200 de oameni. Asta e situaţia!…”.
- Caz semnalat la I.M.B. – Securitate - Dobrity Milivoi, com. Lescoviţa […] jud. Caraş Severin către o persoană juridică din Bucureşti:
„… Întreruperile de curent electric îmi aduc aminte de perioada războiului, când se oprea curentul după ora 21,00. Ele se datorau unor grave avarii de bombardamente. Într-o zi stăteam la rând la centrala telefonică din Sânnicolaul Mare. La ora 18,00 ca de obicei s-a întrerupt curentul. Un cetăţean german, născut în Sânnicolaul Mare şi aflat în vizită la rude, a exclamat pe un ton batjocoritor că după 15 ani de lumină, bâjbâim încă în întuneric! Ne mai mirăm că se spun atâtea cuvinte urâte la posturile de radio străine!…”.
Frantin Ana din Timişoara către o persoană juridică din Bucureşti:
„…Oamenii sunt flămânzi! În alimentara nu se găseşte nimic, iar lactate deloc. Ce le dăm copiilor noştri să mănânce? Să crească fără lapte, brânză, unt? Toată iarna, cei patru copii ai mei au plecat la şcoală mâncând o ceaşcă cu ceai şi pâine. Am sperat că în primăvară vor apare lactatele. Nici legume şi fructe nu avem! La aprozare se fac cozi de o sută de persoane şi când vine ceva se epuizează imediat. Au particularii pe piaţă, dar la preţuri exorbitante. De ce nu se respectă mercurialele ca să nu ne speculeze afaceriştii!…”.
- Hartman Alfred, din Sibiu, […] către Binder Johann din R.F. Germania:
„… La noi acum este foarte rău. Pentru o bucată de unt trebuie să stăm la coadă 2-3 ore. Zahăr, ulei şi multe altele se găsesc foarte rar. Laptele de care e nevoie zilnic pentru copii nu-l găsim. De aceea, nu e de mirare, că poporul caută să plece. Şi noi vă trimitem datele noastre pentru plecare, căci nu mai suportăm…”.
- Caz semnalat la I.J. Sibiu - Gohl Suzana, Copşa Mică […], jud. Sibiu, către Deppner Günther din R.F. Germania:
„… În ultimul timp nu mai găsim alimente în magazine. Avem nevoie de cartofi, ouă, zahăr, pâine, ceapă, făină, ulei, carne, unt şi lapte. Nu ştim cât va dura această situaţie. Seara ni se opreşte şi curentul. Trebuie să plecăm de aici, căci nu mai avem nici un viitor…”.
- Caz semnalat la I.J. Sibiu Mieskes Hildegard, Zărneşti, […] jud. Braşov, către Schwarz Gerhard din R.F. Germania:
„… Situaţia de aici nu străluceşte, este din ce în ce mai rău. Urmările liniilor directoare sunt din ce în ce mai vizibile. Magazinele alimentare sunt goale. La fabrică, toată luna ianuarie am primit concediu, deoarece nu avem ce munci. Trebuia să primim o zi liberă pe lună, dar până în prezent nu se vede! Nu avem curent şi altele. Ne străduim să plecăm de aici cât mai repede…”.
- Caz semnalat la I.J. Braşov Coman Ligia, Vişeul de Sus […] jud. Maramureş către Lindner Franz din R.F. Germania:
„… Vă rugăm să ne ajutaţi cu alimente. Din zi în zi ne merge mai rău. Totul e groaznic. Nu avem ouă, lapte, carne şi nici căldură. Sunt sătulă de toate şi cred că trebuie să plecăm de aici…”.
- Caz semnalat la I.J. Maramureş O persoană neidentificată Caz semnalat la I.J. Maramureş din Bucureşti, către Dimitriu Teodor din Fălticeni, […] jud. Suceava:
„… E mare panică peste tot! Mii de funcţionari sunt înnebuniţi din cauza transferurilor, reducerilor de posturi, navetelor, familiilor despărţite etc. La noi, în instituţie, se reduce cu 30% personalul şi e vai de noi!…”.
- Caz semnalat la I.M.B. – Securitate Heltner Regina, com. Brateiu, […] jud. Sibiu, către Heltner Georg din R.F. Germania:
„…Aici merge din ce în ce mai greu, nu găsim alimente de trebuinţă zilnică cum este zahărul sau pâinea. Se zice că mergem din ce în ce mai bine, dar pe de altă parte tot poporul vrea să plece. Trebuie să lăsăm totul aici şi să plecăm…”.
- Caz semnalat la I.J. Sibiu Seimen Sara, com. Bălăuşeri, sat Senereuş, jud. Mureş către Henzel Katharina din R.F. Germania:
„… Aici suntem din ce în ce mai strâmtoraţi, mai ales cu alimentele. La trei luni primim 1 kg. de zahăr de familie, pâine puţină şi numai pentru cei încadraţi; colectiviştii şi pensionarii nu primesc. Viitorul este sumbru în faţa noastră…”.
- Condrea Constantin, Bucureşti, […] către Condrea Gavril, Vultureşti, jud. Vaslui:
„… Sunt amator de o putinică, din brad nou, plină cu brânză, nu prea sărată… Ne gândim la aprovizionare deoarece vremurile ce vin vor fi grele, mai grele ca oricând şi trebuie să încercăm din timp să prevenim lipsurile, adunând rezerve, de orice fel… Comerţul de stat este la pământ! Nu găseşti decât articole degradate şi dacă n-ar fi „pieţarii”, ţăranii din apropierea Capitalei, ar fi adevărată foamete… Brânză, ulei, zahăr, mălai, carne, când se aduc, se fac „cozi gigantice” de te laşi păgubaş! De asemenea, se vând la cozi mari apa minerală şi vinul. Cu toate acestea, avem de toate în cămară, dar pentru ele ne pierdem zilnic 4-5 ore la cozi. Avem şi carne şi pui sau găini la frigider, însă ne hrănim mai mult cu legume şi zarzavaturi, cât avem de unde lua…”.
- Fäder Diethelm, Arad, […] către Fäder Paul, R.F. Germania […]:
„… Viaţa la noi nu mai este cum aţi lăsat-o. Carne nu se găseşte decât de vreo trei ori pe lună şi nu poţi ajunge la ea din cauza pensionarilor care se scoală de la orele 03,00 şi se aşează la rând. Am uitat gustul vinului, la fel al laptelui, caşcavalului. O găină la piaţă costă 200 lei…”;
...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)