Cum se evidențiază sustenabilitatea în documentele contabile
- Iulia Moraru
- 31 august 2022, 09:39
În ultima perioadă, s-a arătat că este necesar ca și profesia contabilă să abordeze probleme legate de sustenabilitate, având în vedere problemele de mediu din prezent. Prin urmare, se are în vedere trecerea de la serviciile contabile tradiționale la raportarea integrată. Ea oferă oferă atât servicii financiare, cât şi servicii nefinanciare, precum şi abilităţi şi competenţe specifice.
În acest sens, Comisia Europeană a lansat în anul 2019 o directivă ce are în vedere raportarea de către întreprinderi a informaţiilor privind sustenabilitatea.
Procesul de raportare a sustenabilității reprezintă un indicator ce arată performanța unei organizații în atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă ale ONU, numite și SDG-uri. În același timp, împărtăşeşte informaţiile necesare procesului decizional cu părţile interesate.
Treptat, raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță) devine standardul pentru ca întreprinderile să îşi gestioneze şi să raporteze cu privire la riscurile lor. În acest sens, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a ales să îi ajute pe contabili să înţeleagă şi să facă trecerea la sustenabilitate şi raportare ESG.
CECCAR a fost primul organism profesional din Europa care s-a alăturat Sustainability Accounting Standards Board.
Astfel, măsurile avute în vedere pentru a implementa procesul de sustenabilitate sunt:
- Lansarea în perioada următoare a unui nou program de calificare pentru membri, cu scopul de a-i ajuta să joace un rol important în asigurarea raportării de înaltă calitate privind sustenabilitatea;
- Actualizarea programelor de educaţie contabilă profesională pentru dezvoltarea iniţială şi continuă a membrilor cu noi subiecte de raportare ESG;
- Organizarea unei serii de evenimente educaţionale privind sustenabilitatea şi raportarea integrată (financiară şi nefinanciară) pentru profesioniştii contabili care anticipează transformarea profesie;
- Participarea la mai multe evenimente de sustenabilitate, printre care: Săptămâna dedicată Climei 2020 organizată de Climate Group’s NY cu tema Accelerarea schimbării prin prezentarea de informaţii sociale, de mediu şi de guvernanţă (ESG); Webinarul organizat de Accountancy Europe cu tema Forţa schimbării: Mobilizarea sectorului public pentru o economie durabilă și altele.
De asemenea, CECCAR le oferă contabililor acces continuu la resurse în cadrul Romanian Business Resilience Network (businessresilience.ro), un knowledge hub, ce oferă instrumente şi sprijin întreprinderilor în eforturile lor de asigurare a continuităţii activităţii, inclusiv în ceea ce priveşte rezilienţa economică la schimbările climatice.
Prin urmare, e necesar ca organizațiile profesionale de contabilitate să înţeleagă cum să creeze valoare prin gândire integrată şi cum să ne extindă gama de servicii cu altele noi, de data aceasta prin raportarea sustenabilităţii, informează CECCAR Business Magazine.