Este sezonul vinetelor, așa că gospodinele trudesc de zor pentru a face cele mai bune salate sau pentru a le pune pentru iarnă. Orice activitate din bucătărie are câte un truc care ne ajută să terminăm treaba mai repede și mai ușor. Cum se coc corect vinetele și care este metoda cea mai simplă pentru a le decoji.
Coptul vinetelor este o tradiție specifică Balcanilor, Nordului Africii și Orientului Apropiat. Rar vedem astfel de activități în bucătăriile altor nații. Salata de vinete este una dintre cele mai iubite preparate ale românilor pe timpul verii, însă nu este chiar o rețetă ușor de făcut. Deși nu avem nevoie de multe ingrediente, vinetele trebuie coapte și decojite cu grijă pentru a avea miezul perfect.
Fiecare rețetă are nevoie de o anumită cantitate de ingrediente, așa că trebuie să aveți mare grijă atunci când vine vorba despre vinete. Cel mai adesea, randamentul este de 50%, însă există și cazuri în care poți rămâne, după coacere, cu 40% din leguma inițială. Factorul care influențează cantitatea de miez rămas este apa din conținutul vinetei.
Cum alegem legumele potrivite pentru fiecare rețetă
Indiferent de rețeta pe care o gătim, cel mai important este să alegem ingredientele potrivite. Există mai multe tipuri de vinete, fiecare dintre ele fiind potrivită pentru un anumit tip de mâncare. Legumele alese pentru salata de vinete trebuie să fie mari, ferme, cu coajă lucioasă și neagră. Este extrem de important ca ele să nu prezinte defecte vizibilă sau porțiuni noi. Atunci când punem degetele pe vânătă, aceasta trebuie să fie puțin elastică. Alegerea vinetelor potrivite pentru copt este un pas extrem de important, pentru că riscăm ca legumele să rămână pietroase, ori să aibă anumite porțiuni tari.
Nu este recomandat să coacem vinetele de dimensiuni mici deoarece au coajă multă și miez puțin. Aceeași situație este și în cazul vinetelor vărgate sau a celor albe. Dacă vinetele de mici dimensiuni sunt perfecte pentru pane, ghiveci, musaca sau gratinate, cele vărgate sau albe sunt perfecte pentru umplut, la cuptor sau evantai.
Înainte de a le coace, este recomandat să clătim vinetele sub un jet de apă rece, pentru a elimina soluțiile cu care acestea au fost stropite. Le ștergem bine și sunt gata de copt. Atenție! Nu tăiem codițele și nici frunzele din jurul lor.
Cum coacem corect vinetele?
Există trei variante pentru copt: cea tradițională, afară la foc, la aragaz sau în cuptor. Rezultatele obținute nu sunt la fel. Gustul și aroma perfectă poate fi obținut doar prin arderea cojii. Pentru acest efect avem nevoie de foc puternic.
Vinetele copte pe aragaz sau plită pot obține acea aromă de fum, de ars. Este una dintre variantele utilizate de gospodine, mai ales de cele care au hote puternice, care fac față fumului. Pentru a reduce fumul, este extrem de important să nu înțepăm vinetele înainte de coacere. Focul trebuie să fie maxim. Dacă acesta nu este puternic, legumele fierb în suc propriu și nu se coc.
Cea mai populară metodă este însă coacerea loc pe grătar, în aer liber. Pentru a coace vinetele avem nevoie de flacără deschisă, nu jăratec. Focul trebuie întreținut deoarece zeama care se scurge din ele îl poate domoli. Un alt aspect important este înălțimea la care așezăm grătarul. Acesta nu trebuie să fie mai sus de cinci centimetri. Vinetele se așează cu o distanță de aproximativ 1 cm, pentru a permite flăcării să treacă printre ele. Aroma dată de flacără este una unică.
Coacerea vinetelor în cuptor este metoda mai puțin recomandată. Coaja vinetelor nu se va carboniza, ci legumele vor fierbe în suc propriu, cu o coajă moale. De cele mai multe ori, zeama în care vor sta vinetele în cuptor este amară, ceea ce înseamnă că va schimba complet gustul legumelor. Această metodă este aplicată din comoditate, însă rezultatul final nu este mulțumitor, vinetele neavând aromele speciale.
Cum se decojesc ușor
Partea cea mai complicată din acest proces este curățarea de coajă. Se spune că acestea trebuie decojite atunci când sunt fierbinți, însă este doar un mit. Vinetele nu devin amare dacă sunt lăsate la răcorit. Important este ca legumele să nu stea în propria zeamă, ci trebuie lăsate pe un grătar, la scurs.
Există mai multe metode pentru a curăța vinetele coapte. Metoda clasică impune o strecurătoare așezată deasupra unui castron și un cuțit bine ascuțit. Ținem leguma coaptă de codiță, iar cu cealaltă mână curățăm coaja arsă. Vom avea nevoie și de un castron cu apă, pentru a ne clăti degetele din când în când. După decojire, punem miezul în sită și le lăsam la scurs.
În cazul în care vânăta nu mai are codiță, putem aplica cea de-a doua metodă. Pentru ea avem nevoie de un tocător, o lingură, un cuțit și un bas cu apă rece. Această modalitate este una rapidă și practică, putând fi considerată chiar un truc în bucătărie. Se așează vânăta pe tocător, iar cu ajutorul cuțitului o tăiem pe verticală, de-a lungul legumei. Apoi tragem cu lingura miezul până când, pe masă, rămâne doar coaja. Punem miezul în strecurătoare și îl lăsăm la scurs.
Rețete cu vinete coapte
După ce a stat la scurs, miezul poate fi pus la borcane, pentru iarnă. În acest caz, el nu trebuie tocat. Rețeta este extrem de simplă și avem nevoie de doar trei ingrediente: vinete, sare pentru murături și ulei de floarea soarelui. Borcanele trebuie să fie sterilizate înainte de a pune pulpa puțin sărată în interior. Aveți grijă să scoateți golurile de aer. Putem să le lăsăm așa, să punem capacul și să le strângem bine, sau putem apela la măsuri de siguranță. Deasupra vinetelor din borcan putem pune o lingură de ulei de floarea soarelui încins, iar apoi să pune borcanele pe bain Marie. Acest truc asigură o barieră împotriva aerului și microorganismelor.
Idei de rețete cu vinete coapte:
- salată de vinete cu ceapă și ulei, opțional putem pune și maioneză, în funcție de gusturi; - salată de vinete cu usturoi și ardei copți; - salată de vinete turcească, cu iaurt și usturoi.