Edilii oraselor americane impun restrictii celor fara adapost.
Autoritatile din Orlando, Florida, se zbat din rasputeri sa tina oamenii strazii cat mai departe de turisti si de investitori, pentru a nu strica imaginea orasului, releva CBS News.
Numarul celor fara adapost a crescut considerabil in ultimii ani, fenomen care a adus edilii in pragul disperarii. Daca in 1999 pe strazile din Orlando traiau aproximativ 5.000 de persoane, astazi, numarul acestora este estimat la 8.500. Situatia este cu atat mai grava cu cat capacitatea adaposturilor din oras nu depaseste 2.000 de locuri.
Autoritatile locale au incercat in ultimele luni sa stopeze acest fenomen prin impunerea unor restrictii dure. Orasul este plin de tablite pe care sunt afisate tot felul de interdictii. Spre exemplu, in Parcul Lake Eola, una dintre cele mai importante atractii turistice, exista o multime de avertismente.
Printre acestea: "Nu sta intins pe bancile din parcuri" sau "Nu dormi/nu te adaposti in tufisuri, frunzis sau arbusti". Cei care merg la toaleta din parc au surpriza sa gaseasca anunturi inedite pe pereti: "Imbaierea sau barbieritul in toaleta sunt interzise" ori "Spalarea rufelor nu este permisa".
"Se refera la noi, la oamenii fara adapost", spune Monique Vargas, o tanara de 28 de ani, care traieste pe strazi de la varsta de 16 ani. "Este un fel de a spune ca nu ne vor in orasul lor", adauga aceasta.
Nu hraniti cersetorii Dupa ce instanta a blocat o lege prin care se interzicea cersitul, municipalitatea a incercat sa descurajeze oamenii care cereau de pomana prin alte metode. Initial, le cereau acestora sa aiba la ei acte de indentitate, iar ulterior le-au impus sa cerseasca doar in anumite parti ale orasului care erau marcate cu bannere avand dimensiuni de 1x4,5 metri cu inscriptia "zone de cersit".
In urma cu cateva luni, autoritatile au facut un nou pas in acest razboi cu boschetarii, promovand o ordonanta prin care se interzice populatiei sa furnizeze alimente unor grupuri mari de oameni fara adapost. Potrivit legii, cei care vor sa hraneasca grupuri de peste 25 de persoane in zona centrala trebuie sa obtina o autorizatie speciala.
Actul normativ a facut subiectul ironiilor faimosului prezentator TV Jay Leno, gazda emisiunii "Tonight Show" de la NBC. "Acum este ilegal sa hranim oamenii fara adapost din Orlando, Florida. Ati vazut oamenii grasi care se plimba prin Disney World? Hranirea acelora ar trebui interzisa", a afirmat acesta.
PUTEREA EXEMPLULUI
Campanie nationala Legea din Orlando nu este singulara in SUA, masuri similare fiind adoptate si in Las Vegas, Dallas, Fort Myers, Gainesville, Santa Monica sau Atlanta. Autoritatile din Miami iau si ele in calcul introducerea unei ordonante antiboschetari.
"Ideea este sa-i ducem pe oamenii strazii departe de centrele oraselor americane, astfel incat investitorii sa fie tentati sa vina pentru a face afaceri in zona", a declarat Michael Stoops, director executiv al Coalitiei nationale pentru oamenii fara adapost.