Cum schimbările climatice au ajuns și pe alte planete! Cercetătorii, un nou semnal de alarmă

Schimbări climatice. Sursa foto: dreamstime.com

Astrofizicienii estimează că orice civilizație tehnologică în creștere exponențială mai are la dispoziție doar 1.000 de ani până când planeta sa va fi prea fierbinte pentru a susține viața. Un nou model descoperit sugerează că o civilizație extraterestră avansată ar putea avea nevoie de mai puțin de 1.000 de ani pentru a-și distruge propria planetă din cauza schimbărilor climatice. Chiar dacă se bazează exclusiv pe energie regenerabilă.

Atunci când astrofizicienii au simulat ascensiunea și decăderea civilizațiilor extraterestre, au descoperit că, dacă o civilizație ar cunoaște o creștere tehnologică și un consum de energie exponențiale, ar avea la dispoziție mai puțin de 1 000 de ani înainte ca planeta extraterestră să devină prea fierbinte pentru a mai fi locuibilă.

Acest lucru ar fi valabil chiar dacă civilizația ar utiliza surse regenerabile de energie. Chiar din cauza scurgerilor inevitabile sub formă de căldură. Așa cum prevăd legile termodinamicii prezentate în mai multe studii de către cercetători. Noua cercetare a fost postată în baza de date preprint arXiv și este în curs de evaluare inter pares.

Cum schimbările climatice au ajuns și pe alte planete

În timp ce astrofizicienii au dorit să înțeleagă implicațiile pentru viața dincolo de planeta noastră, studiul lor a fost inițial inspirat de utilizarea energiei de către oameni. Utilizare ce a crescut exponențial începând cu anii 1800. În 2023, oamenii au utilizat aproximativ 180 000 de terawatt-oră (TWh).

Ceea ce reprezintă aproximativ aceeași cantitate de energie care lovește Pământul de la soare în orice moment. O mare parte din această energie este produsă de gaz și cărbune. Aceste două materiale încălzesc planeta într-un ritm nesustenabil. Dar chiar dacă toată această energie ar fi produsă din surse regenerabile precum energia eoliană și solară, omenirea ar continua să crească din punct de vedere numeric. Și, prin urmare, să aibă nevoie de mai multă energie.

„Acest lucru a adus în discuție întrebarea: „Este acest lucru ceva sustenabil pe o perioadă lungă de timp?””, a declarat Manasvi Lingam. Acesta ocupă funcția de astrofizician la Florida Tech și coautor al studiului care aprofundează această temă. Lingam a vorbit mai multe într-un interviu pentru Live Science.

Energie terestră și extraterestră

Lingam și coautorul său Amedeo Balbi, profesor asociat de astronomie și astrofizică la Universitatea Tor Vergata din Roma, au fost interesați să aplice a doua lege a termodinamicii la acest studiu. Această lege spune că nu există un sistem energetic perfect, în care toată energia creată este utilizată eficient. Căci o parte din energie trebuie întotdeauna să scape din sistem. Această energie scăpată va face ca o planetă să se încălzească în timp.

„Vă puteți gândi la asta ca la o cadă de baie cu scurgeri”, a spus Lingam. Dacă o cadă în care se află puțină apă are o scurgere, doar o cantitate mică poate ieși, a explicat el. Dar pe măsură ce cada este umplută din ce în ce mai mult - pe măsură ce nivelurile de energie cresc exponențial pentru a satisface cererea - o mică scurgere se poate transforma brusc într-o casă inundată.

În acest caz, casa inundată este reprezentată de temperatura atmosferică a unei planete. O acumulare de scurgeri de energie, chiar și de energie verde, va supraîncălzi în cele din urmă orice planetă până la punctul în care aceasta nu va mai fi locuibilă. Dacă nivelurile de energie nu sunt reduse, acest nivel dezastruos al schimbărilor climatice ar putea dura mai puțin de 1 000 de ani de la începutul producției de energie, a constatat echipa.

Există și limite

Pentru astrobiologi, această limită de 1 000 de ani face, de asemenea, mult mai dificilă găsirea vieții în alte părți ale cosmosului. La urma urmei, 1 000 de ani reprezintă o clipită în termeni cosmici. Planetele precum Pământul au nevoie de sute de milioane de ani pentru a deveni locuibile în primul rând. Dar dispariția extratereștrilor nu este singurul rezultat potențial al utilizării exponențiale a energiei, a spus Lingam.

Cu toate acestea, există și alte opțiuni. Atât pentru oameni, cât și pentru civilizațiile extraterestre. În loc să accepte extincția sau să dezvolte tehnologia necesară pentru a muta producția de energie în afara planetei, o civilizație ar putea alege să își stabilizeze creșterea, a sugerat Lingam. „Dacă o specie a optat pentru echilibru, a învățat să trăiască în armonie cu mediul înconjurător, acea specie și descendenții săi ar putea supraviețui poate până la un miliard de ani”, a spus el, notează LiveScience.