Oamenii sunt, în general, unii mai fricoşi decât alţii, mai ales atunci când vine vorba despre zborul cu avionul.
Mulţi consideră chiar că a avea frică de călătoria cu avionul este ceva cât se poate de firesc, dacă te gândeşti că stai închis într-o cutie din metal, la mii de metri în aer şi că viaţa ta depinde de cineva pe care nu l-ai cunoscut niciodată. Ce este frica de avion?
În limbajul de specialitate, acesta este clasificată la capitolul fobii - frici iraţionale - care apar, de cele de mai multe ori, ca exacerbare a instinctului de conservare.
"Fobia este o frică ce depăşeşte raţiunea şi pe care o dezvoltăm ori de câte ori suntem expuşi la situaţia respectivă sau la stimulul respectiv, ori doar ne imaginăm stimulul", explică psihologul Lena Rusti. De exemplu, este firesc să îţi fie teamă de furtună atunci când eşti în pădure, însă dacă îţi este foarte frică de fulger atunci când te afli într-un spaţiu închis, în apartament, de exemplu, frica devine fobie. Tot aşa, sunt fobii care apar ca urmare a unor experienţe traumatizante, mai spune psihologul.
"De exemplu, zburăm cu avionul şi apar turbulenţe. Am scăpat cu bine, însă, în urma experienţei a apărut această frică exagerată de avion, care ne împiedică să ne imaginăm măcar o călătorie cu avionul".
Cum se manifestă această frică? În primul rând, se observă o accentuare a fricii de zbor numai când vă gândiţi că urmează să călătoriţi cu avionul, senzaţie care poate să apară cu câteva zile înainte şi care se accentuază pe măsură ce ora plecării se apropie. Sunt persoane care fac atacuri de panică numai la gândul că urmează să zboare cu avionul sau chiar la îmbarcare.
Alte simptome ale acestei forme de frică sunt accelerarea pulsului, respiraţia rapidă care poate genera senzaţia de sufocare, dificultăţi la înghiţire, dureri în piept, diaree, senzaţia de gură uscată şi gândul că odată cu acel zbor se sfârşeşte totul. Cum ne facem curaj
Richard Conway, directorul programului "Zbor fără frică" desfăşurat în cadrul companiei Virgin Atlantic, este de părere că puterea stă în ştiinţă. Un pas spre învingerea fricii de zbor cu avionul este acela de a învăţa câte ceva despre avioane. Aşa, când "fricosul" va afla că şansele ca ambele motoare să cedeze sunt de unu la un milion, poate îi va veni inima la loc.
O altă terapie, deosebit de utilizată pentru vindecarea de frica de avion este hipnoza.
Mai la îndemână, însă, este un ritual care, la prima vedere, poate fi banal: Sosiţi la timp la aeroport, aşezaţi-vă pe o băncuţă, mâncaţi ceva şi ascultaţi muzică. Înainte de zbor puteţi chiar să beţi puţină tărie, spun specialiştii.
Tranchilizantele uşoare ar putea fi benefice pentru a contracara anumite simptome ale fricii de zbor cu avionul, însă, e bine de ştiut că nu vindecă din interior şi că, în plus, vă vor face să fiţi fără vlagă.
Evitaţi orice v-ar putea creşte starea de anxietate, precum sosirea la aeroport în ultimul minut, sau consumul prea mare de alcool în timpul zborului. Şi, mai ales, nu vizionaţi filme sau reportaje despre dezastre aviatice, recomandă psihologii.