Cum să-ţi rotunjeşti veniturile în timpul liber

Cum să-ţi rotunjeşti veniturile în timpul liber

Ca să câştigi bani în plus, trebuie să fii dispus să munceşti ore bune în afara serviciului. În acest fel, poţi câştiga cel puţin 50 de lei în plus pe zi.

Mai puţin de un sfert dintre români sunt satisfăcuţi de locul de muncă, iar salariul reprezintă principalul motiv de nemulţumire, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare BestJobs.

Există nenumărate modalităţi de a face un ban în plus: de la banalele şi profitabilele meditaţii la transformarea într-o mică a afacere a unui hobby sau de la găsirea unui al doilea loc de muncă la participarea la studii de marketing sau la filmările pentru diverse programe de televiziune. Oferte se găsesc din plin pe site-urile de recrutare.

Promotor sau "aplaudac" după orele de muncă

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă eşti tânără şi frumoasă, poţi opta oricând să lucrezi, în timpul liber, ca promoteriţă pentru diverse companii. Potrivit agenţiei On Vogue Casting, acest job se remunerează cu sume cuprinse între 100 şi 400 de lei pe zi, în funcţie de durata şi de natura evenimentului.

Cât de mult câştigi depinde şi de calităţile fizice, de experienţa pe care o ai în domeniu şi de notorietatea ta, respectiv de câştigarea unor concursuri de miss, de apariţiile televizate sau în reviste.

De exemplu, pe site-ul eJobs este scos la concurs postul de hostess TV. Cine va reuşi să-l ocupe ar putea câştiga între 500 şi 1.000 de euro pe lună.

De asemenea, vă puteţi înscrie pe site-urile agenţiilor de casting pentru a fi figuranţi într-un film sau într-o reclamă sau pentru a aplauda frenetic la comandă pe platourile emisiunilor de televiziune. Figuraţia simplă se plăteşte cu 40-50 de lei pe zi, în timp ce pentru o figuraţie specială în spoturi publicitare puteţi câştiga şi câteva mii de euro.

După ce vă terminaţi programul la locul de muncă, aţi putea fi ceea ce firmele numesc "client sub acoperire". Cu alte cuvinte, aţi putea fi plătit pentru a testa cum se poartă angajaţii unui magazin, ai unei bănci sau ai unui dealer auto cu clienţii. La un astfel de job au aplicat pe bestjobs.ro 2.203 de persoane. Din această activitate aţi putea câştiga între 2 şi 8 euro pe vizită. Acesta a fost cel mai vânat job pe portalul bestjobs.ro în prima jumătate a anului.

Poţi face bani din recensământ

Statul are în plan să selecteze 115.000 de persoane ca operatori de interviu pentru recensământul care va avea loc în perioada 20-31 octombrie. Înscrierile se fac la primării până la finalul acestei luni. Recenzorii selectaţi vor primi 50 de lei impozabili pe zi. Cei care vor să se înscrie trebuie să aibă peste 18 ani şi să aducă dovada că au luat Bac-ul.

Puteţi fi operator de sondaje nu doar pentru recensământ. Un astfel de job part time scos la concurs pe ejobs.ro este vânat de 2.372 de persoane. Salariul oferit este de 200 de euro.

Potrivit BestJobs, ofertele pentru ocupaţii precum figurant, promoter, "cumpărător sub acoperire" sau operator de sondaje au crescut în primele şapte luni ale acestui an cu 30%, faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Dacă te pricepi foarte bine la o limbă străină, matematică sau la orice altă materie şcolară, poţi câştiga bani frumoşi oferind meditaţii. Un studiu Daedalus din luna mai 2010 indica un preţ mediu de 45 lei/şedinţă. În Capitală, acesta ajunge la 50 lei. "Ofertele pentru ocupaţii precum figurant, promoter, mystery shopper sau operator de sondaje au înregistrat, în primele şapte luni ale anului, o creştere de 30%, faţă de aceeaşi perioadă din 2010.“ OFICIALI bestjobs.ro 400 de lei pe zi poate câştiga o fată care face promoţii pentru diverse produse

PIAŢA MUNCII

Tot mai mulţi români sunt angajaţi cu normă redusă

Numărul românilor care lucrează cu normă redusă a depăşit, în 2010, pentru prima oară în ultimii cinci ani, un milion de persoane, reprezentând 11% din populaţia ocupată. Numai anul trecut circa 110.000 de români au optat pentru un job part-time, potrivit unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi români care lucrează cu normă redusă nu au contracte de muncă, ci de colaborare, prestări servicii etc. Numai 0,6% dintre cei peste un milion de români angajaţi cu normă redusă au ales să lucreze cu contracte de muncă part-time.

George Butunoiu, specialist în resurse umane, este, însă, convins că aproximativ jumătate dintre români au şi alte surse de venituri care nu sunt impozitate sau declarate.

Efectul luptei împotriva muncii la negru

Acesta pune creşterea numărului oficial de angajaţi care au şi joburi part-time pe seama eforturilor depuse de autorităţi pentru depistarea şi sancţionarea muncii la negru. Butunoiu se aşteaptă ca numărul angajaţilor cu normă redusă să crească în acest an, mai ales datorită noului Cod al Muncii adoptat în februarie şi intrat în vigoare în urmă cu trei luni, care prevede înăsprirea pedepselor pentru angajatorii care practică munca la negru.

Potrivit datelor portalului de recrutare bestjobs.ro, atât ofertele de lucru cu program întreg, cât şi cele cu program redus au cunoscut o creştere în primele şapte luni ale anului cu 25%, respectiv cu 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, semn că piaţa muncii s-a dezgheţat.

Citiți și:

  • Cum să-ţi sporeşti şansele de a te angaja la un hotel
  • Unde te poţi angaja dacă n-ai luat examenul de bacalaureat
  • De ce 20% dintre tinerii din Europa nu au un loc de muncă