Cum să-ți redobândești ușor silueta după sarcină

Cum să-ți redobândești ușor silueta după sarcină Sursa foto: Arhiva EVZ

Ai trecut cu brio peste cele 9 luni de sarcină. Te-ai recuperat după naștere. Bebe a mai crescut și a venit timpul să te gândești și la tine.

Însă oglinda și cântarul nu-ți arată deloc silueta pe care ți-o dorești. Totuși, nu este momentul să fii dezamăgită, important este să acționezi corect și cu perseverență.

Principii ale slăbirii după naștere

Când vine vorba despre slăbire în perioada de maternitate, cele mai importante variabile în ecuație sunt: numărul de kilograme acumulate în sarcină, consumul zilnic de calorii postpartum și cât de multă mișcare faci. Soluția optimă pentru a-ți recăpăta greutatea dorită și încrederea de sine este să îmbini în mod armonios alimentația sănătoasă cu mișcarea.

Procesul de slăbire nu trebuie să fie drastic. Gândește-te că pe parcursul a 9 luni ai acumulat între 11 și 15 kilograme, poate chiar mai mult. Imediat după naștere vei pierde în jur de 5 kilograme, iar pentru restul corpul tău are nevoie de cel puțin 6-9 luni pentru a-și reveni la parametrii inițiali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important să știi că o slăbire accelerată, adică mai mult de 2 kg pe lună, nu este sănătoasă, nici pentru tine, nici pentru bebeluș, în special dacă alăptezi. Să nu uităm că multe toxine sunt depozitate în grăsimea din corp. Or, slăbirea bruscă duce la eliberarea acestor toxine în sânge, ceea ce duce la creșterea procentului de toxine în laptele matern.

Ideal este să continui alăptarea cât mai mult posibil, chiar dacă bebelușul a început diversificarea, respectiv o dată-de două ori pe zi. Alăptarea este consumatoare de calorii. Se pot arde 250-500 de calorii pe zi prin alăptare. Dar odată cu aceste calorii se consumă și foarte multă energie. De aceea, mămicile care alăptează au nevoie de hrană echilibrată și de calitate, nicidecum de diete drastice.

Un bun plan de dietă: echilibrul

Uită de strategii dăunătoare precum înfometarea sau săritul peste mese, în ideea că vei mânca mai puțin. Înfometarea încetinește metabolismul, chiar și cu 40%, și determină corpul să intre rapid pe funcția de stocare, ca o reacție naturală de apărare. Vei pierde secreția de lapte și nici nu vei slăbi corespunzător.

Un plan alimentar care te-ar putea ajuta ar fi o dietă echilibrată, așa cum este dieta mediteraneana sau dieta Rina. O dietă corectă nu trebuie să te facă să te simți rău, ci dimpotrivă energică și capabilă să ai grijă de bebeluș.

Iată câteva reguli de bază privind alimentația:

  • Ai grijă să incluzi în meniul zilnic toți nutrienții: proteine, carbohidrați, grăsimi, în proporții echilibrate.
  • Consumă cu prioritate legume și fructe proaspete, preferabil de sezon, pește, carne slabă, iaurt, brânzeturi nefermentate, ouă, pâine integrală, nuci, migdale.
  • Gătește sănătos alimentele, la abur sau la cuptor, evitând pe cât posibil prăjirea în ulei și frigerea pe grătar cu jar.
  • Limitează zahărul alb, băuturile carbogazoase, cafeaua, alcoolul.
  • Cu siguranță, vei avea momente în care nu vei rezista în fața unui șnițel sau hamburger. Important este ca după o astfel de excepție să revii pe drumul normal.
  • Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi, pentru a stimula producția de lapte și a avea o bună activitate de detoxifiere.
  • Bea ceaiuri de fenicul, anason, chimen, tei, mușețel, care te ajută să te hidratezi, fără a afecta calitatea laptelui destinat bebelușului.

Mișcarea, benefică pentru corp și minte

Însă când spunem mișcare, nu ne referim la agitația din jurul copilului, mai ales în perioada când începe să meargă și să exploreze mediul înconjurător, ci la exerciții fizice specifice. Exerciții recomandate de un specialist în terapia mișcării sunt singurele eficiente în tonifierea musculaturii, în special cea perineală și abdominală, intens solicitată de sarcină și naștere. Pentru susținerea și refacerea abdomenului după naștere, poți apela și la o centură specială de maternitate.

Pe lângă beneficiile pentru remodelarea siluetei, mișcarea ajută la ameliorarea durerilor de spate și de articulații, îmbunătățirea circulației. În plus, activitatea fizică este benefică pe plan psihic, prin eliberarea de endorfine (hormonii fericirii), care induc organismului o stare de bună dispoziție și relaxare.

După controlul postpartum și cu acordul medicului tău, poți începe să practici o formă de mișcare cu care erai obișnuită înainte de sarcină sau poți încerca o activitate nouă. Include plimbarea bebelușului cu căruciorul în programul tău zilnic. Este posibil să fie cea mai plăcută formă de mișcare pentru momentul actual, dar nu uita să faci și câteva abdomene acasă și genuflexiuni. O bicicletă cu scaun adaptat vârstei copilului poate fi o altă variantă bună de a face sport și a ieși la aer cu puiul tău. Astfel vă bucurați de timp petrecut împreună și de mișcare.