Cum să te fereşti să fii ţepuit de administrator

Cum să te fereşti să fii ţepuit de administrator

În zeci de blocuri din Bucureşti a fost oprită apa şi căldura după ce administratorii au delapidat banii. Alţii fură mai subtil, însă pot fi prinşi.

În 2010, locatarii blocului 25 de pe strada Năsăud din Bucureşti au observat că firma de salubritate nu mai ridica gunoiul. Apoi, s-a oprit apa caldă şi căldura. La scurt timp, cei de la gaze au venit să sudeze ţevile.

Intraţi la bănuieli, locatarii au început să dea telefoane. "Ni s-a spus că sunt restanţe de peste doi ani", povesteşte Ioan Grigore, 55 de ani, unul dintre locatarii imobilului. Trebuie să acopere o pagubă de 160.000 de lei

Deşi cele aproape o sută de familii plăteau facturile la timp, Cornelia Chiţoi, administratorul de bloc, băga banii de utilităţi în propiul buzunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din 2008, a delapidat 83.100 de lei. La această sumă s-a adăugat 83.126 de lei, penalizări. Proprietarii trebuie să plătească peste 160.000 de lei pentru a avea din nou căldură în casă", ne-a explicat Constantin Dumitru, cenzor şi preşedinte al Asociaţiei Administratorilor şi Cenzorilor din Bucureşti.

Pentru că nu au banii necesari să plătească ce a furat Corneia Chiţoi, care între timp a fost arestată şi condamnată la trei ani de închisoare, locatarii îndură o viaţă de coşmar.

"Căldură şi apă caldă nu avem din 2010, iar apa rece se mai ia uneori. Gunoiul se ridică pentru că am fost reeşalonaţi", îşi spun locatarii pă­surile.

"Astă-vară, pentru vreo lună şi jumătate, nu am avut nici apă rece. Luam de la supermarket, de la canalul unde spălau produse şi maşini. E groaz­nic să stai vara fără apă la wc", ne mai spune acesta.

Oficialii RADET nu au în intenţie să reia furnizarea de căldură sau apă caldă pentru că "asociaţia a beneficiat de mai multe angajamente de plată fără a le respecta". "Când se opreşte apa rece, mergem la supermarketul de alături, cu bidoanele, şi luăm apă de unde spală produsele şi maşinile.“ IOAN GRIGORE, locatarul unui bloc cu restanţe uriaşe la întreţinere SFATURI

Cereţi garanţii şi anual un control la facturi Preşedintele Asociaţiei Administratorilor şi Cenzorilor din Bucureşti, Constantin Dumitru, spune că în acest moment are aproape 20 de alte dosare de acest gen în atenţie la care face verificări.

"Sfatul meu ar fi ca administratorii să garanteze cu o proprietate. Când fură banii, proprietarii să-i scoată la vânzare bunurile. Spre exemplu, la blocul 25 administratorul nu avea niciun bun în proprietate".

Mai este recomandat că o dată pe an să se facă un control în facturile plătite către utilităţi. "Administratorii de bloc care nu sunt oneşti, fie aleg să ciupească câte puţin la facturi lunar, să calculeze câţiva lei în plus, fie fură în masă şi proprietarii se trezesc că facturile lor au ajuns în alte conturi. Din acest motiv este recomandat ca din când în când să se apeleze la un cenzor care să verifice actele".