Cum să obții recalcularea pensiei. De ce documente ai nevoie pentru procedură și când se face

Cum să obții recalcularea pensiei. De ce documente ai nevoie pentru procedură și când se facePensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Atunci când vine vorba de recalcularea pensiei, trebuie să reținem că această procedură este disponibilă doar pentru anumite categorii de pensionari. Pentru a solicita recalcularea, este necesar să aveți anumite documente specifice la îndemână.

Recalcularea pensiei poate fi cerută doar de către două categorii de pensionari: cei care au realizat stagiu de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de retragere și apoi au ieșit la pensie.

Pentru recalcularea pensiei, se iau în considerare veniturile și stagiile de cotizare, precum și perioadele asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege, împreună cu alte documente care pot modifica drepturile de pensie ce nu au fost valorificate la stabilirea pensiei inițiale.

De ce documente ai nevoie atunci când ceri recalcularea pensiei

Persoanele care vor recalcularea pensiei trebuie să depună o solicitare și câteva acte importante. Iată documentele necesare pentru recalcularea pensiei:

  • cererea;
  • cuponul de pensie;
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie. Țineți cont că cererea trebuie să fie trimisă prin e-mail, iar în mesaj trebuie să incluzi un număr de telefon la care poți fi contactat ulterior.

Pensionarii pot solicita recalcularea pensiei în orice moment, prin depunerea unei cereri la Casa de Pensii. Este de remarcat că, potrivit autorităților, recalcularea pensiei poate conduce doar la o creștere a acesteia.

Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat formula de recalculare a pensiilor și a precizat că această procedură va fi aplicată pentru cinci milioane de pensii. Totuși, el a asigurat că nicio pensie nu va scădea ca urmare a acestui proces.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari.

Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Începând cu anul 2023, pensiile vor fi calculate conform unei noi formule, iar pentru a corecta inechitățile din sistem, pensiile vor fi recalculate pe baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, față de 1.586 lei înainte de această modificare, potrivit stirileprotv.ro.