Cum să ne ferim de vânzătorii de mașini cu kilometrajele modificate

Mașinile maro, negre și gri au cel mai ridicat kilometraj. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un cunoscut avocat a explicat cum trebuie să ne protejăm atunci când cumpărăm un aututorism, pentru a nu fiu victimele samsarilor.

În ultimii ani, moda kilometrajului modificat s-a generalizat și în Europa. Din zece mașini aduse în România, nouă sunt cu kilometrajul dat înapoi substanțial. Cei care se ocupă de vânzarea de mașini susțin că aceste modificări se fac deja în Germania, chiar de către vânzători.

Numai că, este de cunoscut faptul că cel care vinde o astfel de mașină poate răspunde civil și chiar penal. Polițiștii clujeni susțin că un vânzător care vinde o mașină cu kilometrajul modificat poate fi acuzat de înșelăciune.

„Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, se arată în Codul Penal.

Mașini cu kilometrajul modificat. Codul Civil poate fi invocat

Avocatul Cristian Ene  a declarat că persoana înșelată poate cere pe cale civilă restituirea prețului plătit. Un astfel de exemplu s-a înregistrat la Craiova. Un craiovean a fost obligat să restituie suma de 4.300 de euro, contravaloarea mașinii după ce s-a descoperit că aceasta avea kilometrajul dat înapoi.

„Important este ca în momentul în care se face vânzarea unui autoturism, ambele părți să realizeze o inspecție tehnică la un service autorizat astfel încât să nu mai avem procese, litigii sau chiar plângeri penale pentru înșelăciune", avertizează avocatul.

Avocatul Ene mai susține că vânzătorul garantează pentru viciile ascunse, în conformitate cu Codului Civil. Aceste vicii ascunse se referă șa starea tehnică a mașinii, înclusiv la kilometraj.

„Conform Codului Civil, vânzătorul garantează viciile ascunse. Indiferent al câtălea vazător ești trebuie să garantezi viciile ascunse, cu excepția momentului când în contract prevezi faptul că cel care cumpără va achiziționa bunul respecitv pe propria răspundere, fără a mai cere fișa tehnică a mașinii. Vânzătorul e absolvit de raspunderea pentru viciile ascunse numai când se prevede o asemenea clauză", a explicat avocatul la Digi24.

Ce spun specialiștii

Cel mai simpu este să duceți mașina la un services autorizat unde se fac verificări autorizate în funcție de seria de sașiu. Astfel, după ultima prezentare într-un services se poate stabili și numărul de kilometri reali.

O altă verificare este chestionarea calculatorului de bord CPU.

”Un tester capabil sa citească cel puțin calculatorul motorului ECU. Cu cât mai multe cu atât mai bine. Poate nu vei vedea kilometri reali dar vei vedea cel puțin că au fost dați înapoi”, susține un specialist.