Poate că nu înțeapă sau nu se hrănesc cu mâncarea noastră, dar moliile pot face ravagii în posesiunile noastre prețioase - și anume lâna, mătasea și chiar covoarele. Uneori, îți dai seama de distrugerile pe care le-au provocat abia când pagubele sunt făcute. Dar, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te proteja molii.
„Cu toții am trecut prin asta. Vine vremea caldă și toată lâna noastră de iarnă este pusă deoparte în pod sau sub scări. Doar pentru a afla într-o seară mai rece că moliile și-au făcut drum prin tricotajele noastre", spune Alex Williams, membru autorizat Checkatrade, de la Tiger Cleaning.
Cum să îți protejezi hainele de molii
„Moliile iubesc temperaturile mai ridicate și este sezonul lor de împerechere. Ele zboară prin ferestre, căutând locuri liniștite și întunecate pentru a-și depune ouăle. Acesta este momentul în care sunt cele mai active. Așa că este esențial să vă păstrați tricotajele curate și depozitate departe. Larvele din aceste ouă sunt cele care mănâncă tricotajele și creează găuri" a explicat Julia Dee, fondatoare a Total Wardrobe Care. Experții împărtășesc sfaturi de top pentru a ține moliile de vară la distanță. Iată ce poți face pentru a te proteja.
Faceți curățenie în dulap
„Dacă ați observat molii în casă, fie că sunt deja infestate pe haine, fie că mai zăbovesc prin preajmă, primul pas este să vă asigurați că nu se mai întorc", spune Williams. Dacă există o infestare, cel mai important prim pas este să evaluați situația. Este posibil să existe o mulțime de haine infestate și unele care nu sunt. Dar nu ați vrea să riscați un nou incident dacă le păstrați. „Identificați ce articole de îmbrăcăminte trebuie păstrate și care trebuie eliminate înainte de a trece la alte măsuri de precauție", sugerează Williams.
Înainte de a pune orice haine înapoi în dulap sau în unitatea de depozitare, asigurați-vă că aspirați zona și spălați suprafețele. Astfel, vă asigurați că eliminați orice larvă ar putea rămâne în urmă.
Un insecticid adecvat (verificați întotdeauna cu atenție instrucțiunile de utilizare) poate ajuta la prevenirea apariției moliilor în viitor. „Utilizați o periuță de dinți pentru a aplica soluția pe tot dulapul sau unitatea de depozitare, asigurându-vă că ajungeți în crăpăturile zonei" adaugă Williams.
Spălați-vă hainele
Dacă suspectați semne de infestare în garderoba dumneavoastră, asigurați-vă că spălați hainele la cea mai caldă setare posibilă. Astfel, veți putea ucide orice a rămas în urmă. „Tot ceea ce nu se poate spăla la mașină, trimiteți la curățătorie pentru a fi spălat profesional. Orice lucru care a fost cu adevărat deteriorat (cu găuri prin ele sau ouă persistente care trăiesc la suprafață) eliminați-l imediat" recomandă Williams.
Aspirați casa în mod regulat
Pentru a preveni revenirea moliilor, Williams spune să vă asigurați că vă aspirați locuința imediat după ce ați aflat că hainele au fost infestate. „Și faceți acest lucru în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână, inclusiv dulapul, rafturile și alte zone în care vă păstrați hainele", adaugă el.
„Cel mai simplu mod de a preveni mâncatul tricoturilor de către molii este să le depozitați în pungi respirabile pentru haine. Astfel încât acestea să nu poată ajunge la ele. Cașmirul, lâna, chiar și mătasea și unele bumbacuri sunt sursa de hrană a moliilor. Acestea adoră în special orice strop de mâncare, păr de animal sau transpirație de pe ele. Întotdeauna le spun clienților mei că a lăsa cașmirul afară, drapat pe un scaun, este ca și cum ai lăsa mâncare afară. Te-ai aștepta ca câinele tău să nu o mănânce?", adaugă ea.
Atunci când vă depozitați hainele în afara sezonului, Williams sugerează să mergeți un pas mai departe: „Încercați să le sigilați în vid sau cutii de carton. Dulapurile din lemn sunt mai susceptibile de a atrage moliile. Dacă folosiți cutii, asigurați-vă că acestea sunt etanșe și nu vor lăsa nimic să intre".
Punguțe cu lavandă și umerașe din lemn
Pungile de lavandă și umerașele din lemn de cedru sunt două lucruri pe care moliile le urăsc, subliniază Williams. Acestea sunt „adaosuri ușor accesibile pe care le puteți pune în garderobă pentru a descuraja micile insecte. Împrăștiați pungile de lavandă între grămezile de haine pentru a ține moliile la distanță" a spus expertul.
Dee sugerează, de asemenea, cutii pentru molii. „Aceste capcane inteligente au în ele o placă de lipici, care este impregnată cu feromoni feminini și atrage moliile masculine, care rămân blocat în lipici. Oprește ciclul de reproducere și prinde orice molie care zboară înăuntru. Puneți-le într-un loc neperturbat, cum ar fi sub dulap sau mobilă", spune ea, conform The Independent .