Ești în izolare, ai mult timp la dispoziție și nu prea știi cum să-l folosești. Te-ai plictisit de seriale, de știrile alarmiste și ai terminat de citit cărțile cu care ți-ai propus să treci prin perioada de izolare.
Exercițiile fizice te ajută, dar dacă nu ești obsedat de mersul la sală sau de felul în care arați, la un moment dat devin obositoare și chiar plictisitoare din cauza repetitivității. A venit momentul să faci ceva nou, dar opțiunile sunt limitate. Drept care, de ce n-ai învăța o limbă străină?
Există multe metode de învățare a unei limbi străine, iar despre una dintre acestea poți citi mai jos. Este oarecum la îndemână, în această perioadă și nu necesită resurse la care să nu ai acces. Internetul este imens, iar dacă știi ce dorești și ai un pic de răbdare să cauți, cu siguranță vei găsi.
Metoda pe care ți-o propune să urmezi câțiva pași foarte la îndemână.
În primul rând, trebuie te hotărăști asupra limbii pe care dorești să o înveți (a fost o glumă deoarece bănui că știi deja în ce direcție te îndrepți).
Ascultă atent și vei pronunța corect
Ca să înveți o limbă străină, trebuie să te familiarizezi cu ea, cu modul în care sună, cu accentul, iar pentru acest lucru trebuie să-I asculți pe alții vorbind-o. Dacă este vorba de o limbă de largă circulație, lucrurile sunt simple deoarece, cu siguranță, ai auzit-o vorbindu-se.
Oricum, primul lucru care îți va fi recomandat de orice îndrumător, atunci când intenționezi să înveți o limbă străină, va fi să asculți. Așa cum spuneam, internetul este imens, iar resursele aproape nelimitate. Poți găsi emisiuni, filme, podcasturi, reportaje, dezbateri, audiobook-uri etc. Ascultă-le ca să te obișnuiești cu sunetele, iar mai apoi, când vei purta conversații, ca să știi cum să folosești cuvintele.
Îți recomand s-o faci în timpul programului de exerciții fizice, pe bandă sau pe bicicleta ergonomică. Îți distrage atenția de la efort și face ca timpul să treacă mai ușor. O a doua recomandare ar fi să asculți în căști, pentru a nu-I deranja pe ceilalți.
Învață cuvintele uzuale în context, pentru vocabular
Ascultatul nu este suficient dacă nu cunoști vocabularul, cuvintele, expresiile, felul în care poți exprima o idee în cadrul unei conversații purtate în limba respectivă. Pentru a învăța vocabularul, specialiștii spun că nu e bine să înveți fiecare cuvânt separat ci în cotextul în care este folosit, în propoziții sau în fraze.
Mai spun lingviștii că pentru a memora vocabularul este bine să pornești de la cuvintele comune, cele mai des folosite. De altfel, există numeroase studii care arată că din multitudinea de cuvinte pe care le conține vocabularul unei limbi, în mod uzual sunt folosite doar câteva sute. Așa că ce rost are să-ți încarci memoria cu acele cuvinte pe care nu le vei folosi, poate, decât de două sau trei ori în viață? Pentru asta există dicționare.
Deci, în concluzie, rezumă-te la a învăța cuvintele și construcțiile cele mai uzuale și memorează-le în contextul în care sunt folosite, în propoziții simple. Apoi învață-le sensul și exersează pronunția ca să le poți pronunța corect. Este o tehnică care dă rezultate și n-o spun eu, ci oamenii care se pricep la limbi străine.
Conversația, mama învățării gramaticii
Gramatica este un element esențial într-o limbă și, de aceea, este foarte important s-o cunoști, să știi cum să construiești propoziții și fraze corecte pentru ca în timpul unei conversații interlocutorul tău să nu te privească ciudat și să-și stoarcă creierii încercând să deslușească ce ai intenționat să spui. În funcție de limba pe care dorești să o înveți, regulile gramaticale sunt mai dificile ori mai ușoare.
Pentru a învăța să vorbești corect din punct de vedere gramatical într-o limbă străină specialiștii nu recomandă să-ți pierzi timpul cu acele manual greoaie, în care ți se cere să memorezi tot felul de formule, particule, terminații etc, care mai de care mai caudate pentru cineva care nu este familiarizat.
Cel mai bine, spun ei, este să apelezi la ajutorul cuiva care vorbește corect și care îți poate îndrepta greșelile pe loc. Veți spune că ești în izolare și nu poți chema un profesor care să-ți dea meditații și, de asemenea, nici tu nu poți merge la el.
Foarte corect, voi răspunde, dar problema poate fi rezolvată simplu cu ajutorul aplicațiilor și platformelor online pentru conversații video. Cu siguranță cunoașteți pe cineva care cunoaște limb ape care doriți s-o învățați și care, la fel ca și voi, se cam plictisește în izolare. Apelați-l!
Curaj și mult succes!
Cam asta ar fi, în mare, rețeta pe care v-o propun dacă vreți să învățați să vorbiți o limbă străină. Aplicați regulile de mai sus, familiarizați-vă cu sunetele și pronunțați-le corect, construiți fraze simple cu cele mai uzuale ca să vă formați un vocabular de bază și exersați-vă gramatica cu ajutorul cuiva care se pricepe. Restul vine de la sine.
A, uitam, ar mai fi chestia cu scrisul și cititul textelor. Aici va trebui să vă descurcați dar, repet, există resurse pe internet.
De altfel, specialiștii recomandă ca învățatul unei limbi trebuie să înceapă cu vorbitul și mai apoi cu partea de scriere și citit. Cică ar fi mai simplu așa.