Adaptează permanent relaţia intimă şi inventează noi modalităţi de a-ţi demonstra iubirea.
La începutul relaţiei, sexul era excelent. După doi ani, soţia mea s-a schimbat complet şi şi-a pierdut apetitul sexual. Îmi doresc foarte mult să readuc atmosfera de «lună de miere» înapoi în dormitor, dar nu ştiu cum să procedez“, afirmă Ştefan S., în vârstă de 31 de ani. Majoritatea cuplurilor cu vechime se confruntă cu problema dispariţiei apetitului sexual, iar de cele mai multe ori doamnele sunt cele care, atunci când se aşază în pat, se gândesc direct la somn. Ce spun studiile şi psihologii Un sondaj realizat de psihologul german Dietrich Klusmann şi publicat de cotidianul britanic „The Times“ arată că femeile îşi pierd apetitul pe mă- sură ce trec anii şi rutina se instalează. S-a concluzionat astfel că 60% dintre femeile de peste 30 de ani au o viaţă sexuală bogată la începutul relaţiei. După patru ani însă, procentajul femeilor care mai doresc „dragoste“ scade sub 50%, iar după 20 de ani, ajunge la 20%. Contrastant, procentul bărbaţilor care doresc sex este de 60%-80%, indiferent de câţi ani de căsnicie au trecut. „Viaţa sexuală se poate să nu rămână la fel de bogată ca în primii ani, din cauza rutinei, schimbării priorităţilor, apariţiei copiilor sau când viaţa profesională devine mult mai importantă. Există însă cupluri pentru care viaţa sexuală e o constantă şi aceasta ţine de maturitatea partenerilor de a-şi accepta nevoile şi de a-şi redefini aşteptările privind satisfacţia pe plan sexual“, afirmă psihologul Mircela Roşoiu. Reinventează permanent relaţia „Atracţia sexuală dintre parteneri şi, mai târziu, intimitatea, este prima relaţie importantă pe care se bazează întemeierea unei familii. De aceea este atât de des adusă în discuţie“, afirmă psihologul Mircela Roşoiu. Partenerii trebuie să-şi reinventeze permanent relaţia intimă, să o adapteze creativ la nevoia de schimbare, de nou, a fiecărui partener, şi să exploreze noi modalităţi de exprimare a iubirii.
Să-ţi reaminteşti calităţile care te-au atras la partener poate fi o adevărată terapie. „Cei doi trebuie să îşi acorde intimitate, într-un climat de siguranţă şi încredere, să discute deschis despre dorinţele lor şi să stabilească un schimb echilibrat între «a da» şi «a primi». Trebuie să existe un echilibru între cele patru domenii de bază ale vieţii unei persoane: viaţa sexuală, viaţa socială, viaţa profesională şi hobby-urile.
Fiecare dintre acestea trebuie satisfăcute la un nivel acceptabil, deoarece un procent mare alocat unuia dintre domenii nu va compensa procentul mic alocat altuia“, recomandă Roşoiu. Romantismul este un adevărat aliat în problemele sexuale, astfel că un buchet de flori, un cadou oricât de mic sau o cină în intimitate sunt adevărate afrodisiace. TEORIE Căsniciile se împart în trei tipuri Toate căsniciile pot fi încadrate în trei mari clase, este de părere doctorul psihanalist Thomas Stuttaford, citat de cotidianul britanic „The Times“. > Căsnicia copil-copil, în care cei doi au puţine lucruri în comun, dar în timp, se cunosc, iar căsnicia lor devine solidă. > Căsnicia părinte-copil, în care unul dintre parteneri este dependent de celălalt. > Căsnicia frate-soră, în care cei doi parteneri sunt înainte de toate prieteni. Aceasta pare cea mai stabilă şi fericită, dar apetitul sexual dispare cel mai devreme. Partenerii sunt tentaţi să caute aventuri, dar relaţia lor rezistă, pentru că sunt „prieteni“. „Oricum, dacă am pune câte un bănuţ în puşculiţă după fiecare partidă de sex în primul an de relaţie şi am lua în următorii ani câte un bănuţ, tot după fiecare partidă, puşculiţa nu s-ar goli niciodată“, încheie doctorul Stuttaford.