Cimbrul (Satureja hortensis) este o plantă de cultură, nedezvoltându-se astfel în flora spontană. Cu toate că asociem cimbrul deseori cu ingredientele folosite în diverse mâncăruri, planta deține proprietăți curative foarte importante, mai puțin cunoscute. Frunzele sale puternic aromate au efecte extrem de benefice pentru persoanele care le folosesc.
Cimbrul prezintă frunze de culoare verde închis și au vârful ascuțit. Plantele au și flori de diverse nuanțe: alb, lila, violaceu sau alb cu puncte micuțe roșii. Cimbrul se dezvoltă foarte bine în mai multe tipuri de sol, însă consumatorii acestei plante trebuie să asigure un mediu propice creșterii acesteia până la înălțimea de 70 de cm. Concret, cimbrul trebuie să aibă parte mereu de lumină și de curățenie. Așadar, buruienile care îl pot sufoca trebuie eliminate imediat ce își fac apariția.
Cimbrul are efecte calmante
Frunzele cimbrului au o aromă foarte puternică, ce ajută, în primul rând, la ameliorarea simptomelor prezentate de persoanele suferind de anxietate. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu mai mulți ani, planta în cauză poate limita nivelul stresului perceput la nivelul organismului uman datorită vitaminei B6, care inhibă producția hormonilor stresului.
Trebuie precizat, însă, că, deși nu este foarte documentată speța în cauză, cimbrul prezintă un anume nivel de toxicitate astfel încât se recomandă consumul său doar în cantități normale.
Cimbrul are efecte foarte benefice în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni la nivelul tensiunii arteriale. Datorită fierului și mineralelor pe care le conține planta, circulația sangvină este îmbunătățită și, în același timp, substanțele acesteia contribuie la producerea de celule roșii. Altfel, cimbrul susține circulația periferică și încurajează buna oxigenare a creierului și organelor interne.
Timolul ajută persoanele cu probleme respiratorii
Timolul, substanța care se regăsește la nivelul cimbrului, este folosită în special ca emolient al căilor respiratorii. Aceasta are proprietăți antiinflamatorii și ameliorează simptomele pacienților care prezintă infecții respiratorii. Astfel, cimbrul este utilizat pentru calmarea tusei, decongestionarea nazală, precum și în cazul bronșitelor și a astmului bronșic. Planta încurajează vindecarea și în cazul oamenilor care se confruntă cu mucus la nivelul bronhiilor.
În altă ordine de idei, cimbrul, bogat în vitamina C, ajută la menținerea unei piele sănătoase, stimulând producerea de colagen, regenerarea celulelor, țesuturilor și a vaselor de sânge, precum și a mușchilor. Atenție, însă! Planta poate provoca în cazul unora reacții alergice.
De cele mai multe ori, astfel de alergii apar în cazurile care se referă la utilizarea externă a plantei. La nivelul pielii, cimbrul se folosește deseori pentru ameliorarea dermatitei cronice - tot datorită efectelor benefice pe care le are timolul. Substanța inhibă acțiunea citokinelor, reducând, astfel, inflamațiile locale și dezvoltarea altor infecții secundare.
Cum se administrează pulberea de cimbru și infuzia
Revenind, însă, la afecțiunile respiratorii, în cazul persoanelor care prezintă acest tip de afecțiuni se recomandă consumul sub formă de pulbere a cimbrului. Pulberea se administrează celor care doresc să respecte un tratament de lungă durată pentru bronșită și astm bronșic. Sub aceeași formă se consumă și în cazul oamenilor care suferă de tuberculoză.
De obicei, pulberea de cimbru se administrează sublingual, de-a lungul unor cure de circa patru săptămâni. După o lună de tratare cu ajutorul cimbrului se recomandă, însă, o săptămână de pauză.
Pulberea de cimbru se obține prim măcinarea fină a plantei. Aceasta trebuie să fie administrată de trei ori, zilnic, pe stomacul gol, însă nu haotic! Este important ca pulberea de cimbru să fie consumată înainte de cele trei mese principale ale zilei. Preparatul se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite. Dacă vrei ca procesul să fie mai ușor, poți bea un pahar cu apă.
Pe de altă parte, în cazul celor care suferă de infecții respiratorii se recomandă infuzia fierbinte, care are efecte importante asupra decongestionării rapide a căilor respiratorii. Infuzia nu se consumă, însă, în număr mai mare de patru căni de lichid. În altă ordine de idei, infuzia are și efect antiseptic.
În ceea ce privește infuzia de cimbru, procesul nu este deloc dificil. Se iau una, două lingurițe de pulbere, se lasă la înmuiat peste noapte în 125 de ml de apă, după care, dimineața, se păstrează maceratul, iar pulberea se lasă la fiert în aceeași cantitate de apă, timp de 20 de minute. Ulterior, după ce conținutul se răcește, maceratul și pulberea fiartă se amestecă. Infuzia de cimbru se consumă de trei ori pe zi, tot înaintea meselor principale, potrivit cumsa.ro.
Trebuie precizat, însă, că în cazul problemelor de sănătate se recomandă și consultarea medicilor.