Cum să faci o RAŢĂ UMPLUTĂ care să îţi lase musafirii, de Revelion, cu gura căscată!

Cum să faci o RAŢĂ UMPLUTĂ care să îţi lase musafirii, de Revelion, cu gura căscată!

Specialiştii în gastronomie subliniază că ar fi bine ca pe masa de Revelion să fie feluri de mâncare...un pic „mai altfel decât cele cu care ne-am obişnuit în această perioadă”.

Astfel, printre „felurile inedite” recomandate se numără şi raţa umplută. Una dintre reţetele care „consacră” acest fel de mâncare fiind extrem de originală.

Prin urmare, „ingredientele” necesare sunt următoarele: 1 raţă de aprox 2 kg, 200 g măruntaie de pui sau raţă, 300 g mere acrişoare, 150 g bacon, 1ceapă potrivită, 1 ou, 1 linguriţă oregano uscat, 1-2 linguri pesmet, ulei de măsline sau ulei pentru prăjit, sare, piper negru proaspăt măcinat, 1-2 crenguţe cimbru.

Mod de preparare

Modul de preparare este burmătorul: Se spală bine raţa şi se şterge cu prosoape de hârtie. Se taie grăsimea de pe ea. Într-un castron se amestecă sare, oregano, piper şi 1 lingură de ulei. Frecăm bine raţa cu acest amestec în exterior şi în interior. Lăsăm  să se marineze la temperatura camerei 2-3 ore sau (de preferat) peste noapte la frigider.

Între timp pregătim umplutura: spălăm măruntaiele, le lăsam să se scurgă şi le tăiem cubuleţe. Ceapa se taie peştişor (felii) iar baconul fâşii subţiri sau cuburi. Într-o tigaie punem puţin ulei şi prăjim putin baconul apoi îl scoatem într-o farfurie. În acelaşi ulei prăjim ceapa până se înmoaie 4-5 minute, apoi o scoatem deoparte. La fel procedam şi cu măruntaiele dar le lăsăm mai puţin de 1-2 minute. Le scoatem şi le amestecam cu baconul prăjit şi ceapa.

Merele le curăţăm şi le tăiem cubuleţe. Tot într-un castron punem baconul, măruntaiele, ceapa, merele, cimbru, piper negru proaspăt măcinat, sare. Adăugăm pesmetul şi oul şi amestecam bine. Umplem raţa şi apoi o coasem sau o prindem cu scobitori.

Poftă bună

O aşezăm în tavă cu partea cu pieptul în jos şi adăugam un pahar cu apă. Coacem la 220 grade C timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 170 grade C şi coacem timp de 2 ore. La fiecare 30 de minute înţepăm cu o scobitoare pieptul şi încheietura picioarelor pentru a se scurge excesul de grăsime. Apoi ungem raţa cu apa din tava amestecată cu grăsimea scursă. Raţa va fi gata dacă o înţepăm în piept cu o scobitoare.

Amestecam puţină grăsime scursă cu 1/4 linguriţă sare, ungem raţa şi mai lăsăm 10 minute să se rumenească. Scoatem raţa pe un grătar ca să se scurgă excesul de grăsime, acoperim cu o folie de aluminiu şi mai lăsăm 10-15 minute. Se serveşte fierbinte,  cu diverse garnituri. Poftă bună la masa de Revelion!

 

Ne puteți urmări și pe Google News