Cum să faceţi răcoare în casă fără aer condiţionat

Cum să faceţi răcoare în casă fără aer condiţionatSursa foto: Wikipedia

Aşternuturi din mătase, draperii deschise la culoare, din materiale grele, şi o saltea cu apă vă vor ajuta să păstraţi o temperatură suportabilă în casă, în perioadele caniculare.

Chiar dacă nu aveţi aer condiţionat, cu ajutorul câtorva trucuri veţi reuşi să "înlăturaţi" canicula din locuinţele dumneavoastă. Păstraţi ferestrele închise în timpul zilei, folosiţi cât mai puţin obiectele electronice şi corpuri de iluminat, vă recomandă specialiştii în domeniu.

Nu deschideţi geamurile în timpul zilei

În timpul zilei, temperatura de afară este mult mai ridicată decât cea din casă, iar căldura emanată de soare la orele prânzului este suficient de puternică încât să afecteze mobila, parchetul şi să ardă florile din încăpere.

În plus, camerele se vor încălzi, iar aerul va deveni foarte greu de respirat. De aceea, este recomandat să deschideţi ferestrele numai dimineaţa, cel mult până la ora 9.00, susţin specialiştii în domeniu. De asemenea, este bine să ţineţi uşile de la camere permanent închise.

"Când folosiţi baia, nu permiteţi aburilor să intre în altă încăpere, pentru că vor creşte umiditatea din locuinţă, iar aerul nu va mai fi respirabil. În comerţ veţi găsi ventilatoare speciale de baie şi astfel puteţi evita aceste probleme. Însă, la fel de important este să vă asiguraţi că aerisirile din această încăpere funcţionează foarte bine", spune Diana Borundel, designer în amenajări interioare.

Renunţaţi la covoare

Pe de altă parte, este important ca în locuinţă să fie tot timpul curat. Lucrurile aruncate prin camere nu fac decât să îngreuneze circulaţia aerului. "În plus, nu este indicat să aveţi multe obiecte de decor. De asemenea, vă recomand să renunţaţi la covoare - acestea produc căldură. Podelele goale vor crea o senzaţie mult mai răcoroasă", afirmă Alina Popescu, expert în amenajări interioare.

De un real folos în această perioadă sunt draperiile, obloanele şi jaluzelele. Însă, în niciun caz să nu folosiţi draperii de culoare închisă, deoarece acestea atrag căldura emanată de soare. "Unele cât mai deschise la culoare şi dintr-un material greu, precum şi obloanele sau jaluzelele din lemn vor menţine aerul rece în încăpere", mai spune Alina Popescu, care mai recomandă să alegeţi lenjeriile din mătase, deoarece acesta este materialul cel mai rece. O saltea cu apă aduce răcoarea de care aveţi nevoie în timpul nopţii.

Folosiţi cât mai puţin aragazul şi cuptorul Experţii în domeniu spun că cele mai frecvente surse de căldură internă sunt dispozitivele electronice, dar şi obiectele de iluminat.

"Încercaţi să nu folosiţi foarte mult timp aragazul şi cuptorul. Acestea au puterea de a încălzi întreaga casă. Pe de altă parte, este indicat să limitaţi cât mai mult posibil consumul de energie electrică. Camera se va încălzi din cauza căldurii emanate de becuri şi de sticla încinsă a corpurilor de iluminat. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele compact fluorescente; produc aceeaşi lumină, dar utilizează mult mai puţină energie şi căldură. Încercaţi să reduceţi şi timpul de utilizare a electronicelor - precum televizorul sau calculatorul. Astfel, răcoarea se va păstra mai mult în încăperi", adaugă Diana Borundel.

Ventilatorul, soluţia ideală

Pe de altă parte, evitaţi să puneţi becuri, televizoare sau alte aparate generatoare de căldură lângă termostatul de aer condiţionat, căldura de la aceste aparate va determina aerul condiţionat să funcţioneze mai mult. În plus, vă va da impresia că este mai cald decât în realitate.

De asemenea, un ventilator de tavan ar putea fi o bună investiţie pentru casă. Acesta poate face ca într-o încăpere să fie cu până la nouă grade mai puţin. Ventilatoarele de plafon şi cele portabile sunt la fel de eficiente.

Ne puteți urmări și pe Google News