Cum să curăţaţi cele mai murdare obiecte din casă

Cum să curăţaţi cele mai murdare obiecte din casă

Buretele de spălat vase, robinetele de la chiuvetă, salteaua de la pat şi pilotele sunt pline de microbi care vă pot afecta sănătatea.

Chiuveta de la bucătărie şi robinetele sunt focare de microbi chiar dacă sunt spălate zilnic cu apă. Ca să fiţi siguri că nu vă îmbolnăviţi, spălaţi-le frecvent cu clor, vă sfătuiesc specialiştii citaţi de site-ul WebMD. Aceştia vă dau şi alte sfaturi care vă ajută să vă păstraţi sănătatea, curăţând unde şi cum trebuie cele mai murdare locuri şi obiecte din casă.

> Buretele de la bucătărie trebuie schimbat săptămânal. Acesta poate avea peste 134.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi, potrivit unui studiu realizat în 2007 de Hygiene Council. Cercetarea a mai arătat că bureţii de bucătărie sunt păstraţi mai mult timp decât ar trebui, permiţând bacteriilor să se înmulţească, afirmă Kelly Bright de la Universitatea din Arizona (SUA). Contaminarea se face dacă tăiaţi carnea crudă, o spălaţi, după care o puneţi într-un alt vas pe care îl spălaţi cu acelaşi burete. Pe acesta se pot găsi Salmonela, care poate cauza toxiinfecţii, şi Campylobacter, care poate provoca diaree şi dureri abdominale. Soluţia este să înlocuiţi buretele săptămânal sau puneţi-l în clor timp de 15 minute pentru a se curăţa.

> Chiuveta din bucătărie se curăţă cu apă şi clor. Indiferent dacă este goală sau plină cu vase, chiuveta este întotdeauna un loc plin cu bacterii. Oamenii pun adeseori alimentele în chiuvetă pentru a le spăla sau pentru a le tăia, motiv pentru care aici se găsesc peste 500.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi. „Detergentul de vase nu ucide bacteriile“, vă avertizează Philip Tierno, director de microbiologie şi imunologie la Tisch Hospital, din cadrul New York University Medical Center. Cel mai bine ar fi să folosiţi un amestec de clor şi apă pe care să-l lăsaţi pe suprafaţa chiuvetei timp de 10 minute.

Ne puteți urmări și pe Google News

> Robinetele au nevoie de igienizări periodice. Cele de la bucătărie au peste 13.000 de bacterii pe 2 cm pătraţi, iar cele din baie, mai mult de 6.000 pe aceeaş i suprafaţă. „Folosiţi un dezinfectant de fiecare dată când spălaţi robinetele“, vă sugerează Charles Gerba, profesor la Universitatea din Arizona. Faceţi acest lucru o dată pe zi în bucătărie şi măcar o dată pe săptămână în baie.

> Biroul de acasă, mai murdar decât cel de la serviciu. Un studiu realizat în 60 de birouri de acasă şi în 90 de la serviciu, specialiştii au identificat Staphylococcus Aureus în 15 birouri de acasă. Cele mai multe bacterii se găsesc pe tastatură, mouse, telefon şi desktop. „Probabil că acest lucru se întâmplă pentru că oamenii mănâncă mai des la biroul de acasă decât la cel de la serviciu“, explică Charles Gerba. Acesta vă sfătuieşte să vă dezinfectaţi biroul o dată pe săptămână.

> Folosiţi programul de albire a hainelor. Germenii din maşina de spălat contaminează hainele din ea. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că virusurile intestinale, precum virusul hepatic A, se mută rapid de pe hainele contaminate pe cele curate în timpul spălării. Programul de albire a hainelor reduce numărul de infecţii cu până la 100%. De folos sunt şi apa fierbinte, precum şi programul de uscare a hainelor.

> Patul ar trebui „protejat“ cu pătură şi lenjerie. Salteaua şi pilotele furnizează hrană pentru acarieni. „În saltea se gă- sesc numeroase secreţii“, afirmă Philip Tierno. Acoperiţi salteaua şi pilota cu o pătură impermeabilă şi spălaţi în mod regulat lenjeria cu apă fierbine pentru a distruge microbii.