Cum să călătoreşti cu maşina altuia

Cum să călătoreşti cu maşina altuia

Un grup de timişoreni a adus în România o aplicaţie cu ajutorul căreia sunt puşi în legătură oameni care doresc tovarăşi de drum şi împart cheltuielile.

Conceptul de ride-sharing sau, mai pe româneşte, "împărţirea maşinii" a început să fie tot mai în vogă şi la noi. În ajutor sar nişte timişoreni care lucrează pentru o companie cu capital francez şi care au dezvoltat o aplicaţie gratuită pe internet. Nu e vorba de autostop şi de plata, la coborâre, a unei sume oarecare. Este vorba, spun ei, de eficientizarea deplasărilor rutiere.

Mai concret spus, dacă ai o maşină şi urăşti să călătoreşti de la Timişoara la Bucureşti singur, apoi te mai gândeşti că "în doi" benzina ar costa mai puţin, cauţi doritori pentru voiaj. Până la urmă, în patru e şi mai ieftin, şi nici nu rişti să adormi la volan, pentru că sigur se va înfiripa o conversaţie.

"Chiar a fost simpatic, tipa a pregătit sendvişuri pentru drum"

Poate că nu întotdeauna prietenii au treabă în direcţia ta, dar cu siguranţă că în oraş sunt destui doritori. Ca atare, o simplă postare pe net vine în ajutor. Un cont pe EcoDrum.ro. sau pe EkoRoad.com, varianta în engleză şi franceză.

Durează câteva zeci de secunde activarea contului, apoi vezi cine pleacă, unde, cine vrea să călătorească în direcţia ta. Se pun condiţii: dacă se fumează sau nu în maşina ta, dacă asculţi muzică, dacă vrei ca restul companionilor să tacă sau pot face conversaţie. Totul e prevăzut până în cele mai mici detalii la stabilirea contului şi arătate ca pictograme în lista cu "ofertele" şi "cererile" de călătorie.

Tudor P., un tânăr om de afaceri din Caransebeş, povesteşte că a pus deja ideea în practică. Până la Sibiu. Drumul de 210 kilometri l-a împărţit cu un concetăţean şi iubita acestuia care aveau treabă tot acolo. "Numai dusul m-ar fi costat cam 100 de lei. Aşa am împărţit la trei. Chiar a fost simpatic, tipa a pregătit sendvişuri pentru drum. Păstrăm legătura", povesteşte bărbatul.

"Din ce în ce mai mulţi români vor să îşi împartă costurile de călătorie"

Conceptul de ride-sharing a fost importat din ţările dezvoltate de nişte timişoreni care lucrează pentru nişte investitori francezi, la o companie de software. Ei au dezvoltat, gratuit, aplicaţia. S-au gândit bine. Nereuşind să obţină ieftinirea carburantului, după o serie de proteste la staţiile de alimentare, românii au început să adopte noul stil de viaţă, aplicat de ani buni în cele mai dezvoltate ţări europene, şi în Statele Unite. Pe scurt, sunt dispuşi să îşi împartă maşinile.

"Studii recente arată că, în urma scumpirii preţului carburanţilor, din ce în ce mai mulţi români vor să îşi împartă costurile de călătorie cu alte persoane prin folosirea în comun a aceluiaşi automobil în cazul deplasărilor pe distanţe medii şi lungi", explică Nicolae Surdu, responsabil de marketing şi dezvoltare al companiei care a scris aplicaţia.

"Un astfel de serviciu e benefic şi pentru mediu"

El însuşi promotor al ride-sharingului, Surdu explică faptul că e vorba, în fond, de un model susţinut în alte ţări chiar de guverne, care încurajează dezvoltarea unor asemenea proiecte prin promovarea avantajelor folosirii acestora şi finanţarea proiectelor.

Ca atare, site-ul Ekoroad.com sau EcoDrum.ro ajută şoferii şi pasagerii să se găsească uşor pe internet. Disponibil în română, franceză şi engleză, portalul este prima aplicaţie pentru a călători în întreaga Europă.

"Aceste proiecte există în afara ţării de ceva vreme şi au reuşit să atragă un numar impresionant de utilizatori. Servicii precum www.roadsharing.com (Italia), www.covoiturage.fr (Franţa) sau www.mitfahrgelegenheit.de (Germania) au reuşit să aducă economii şi avantaje substanţiale utilizatorilor lor, dar nu numai, un astfel de serviciu fiind de asemenea benefic şi pentru mediu", mai spune Nicolae Surdu.

"Recenta scumpire nejustificată a combustibililor nu a făcut altceva decât să accentueze interesul românilor în astfel de servicii. În ultima perioadă, traficul pe acest gen de pagini web a crescut cu aproximativ 23%, iar scumpirile iminente ale carburanţilor din perioada care va urma, pe fondul conflictelor din Orientul Mijlociu, nu vor face altceva decât să încurajeze tot mai multe persoane în a folosi astfel de aplicaţii on-line", a mai adăugat Nicolae Surdu.

Deja sunt 1.500 de utilizatori, din care un sfert străini, mai ales din Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Spania, Ungaria, dar şi din restul ţărilor europene.

REGULI

Şoferul este obligat să aibă maşina în stare bună

Prin înregistrarea la serviciul Eko-Road, utilizatorii se obligă să respecte câteva reguli de conduită. Membrii garantează că au peste limita legală din ţara lor de reşedinţă (18 ani în majoritatea ţărilor europene). O dovadă de bună-credinţă este considerată a fi afişarea documentelor de identitate.

Partenerii de drum trebuie să se înţeleagă în privinţa fumatului

Fiecare ofertă de călătorie va conţine detalii despre vehiculul care va fi folosit. Proprietarul maşinii trebuie să se asigure că vehiculul este menţinut în stare bună pentru o deplasare în siguranţă. Înaintea începerii călătoriei, şoferul şi pasagerul stabilesc ora şi locul de întâlnire, urmând să se anunţe dacă întârzierile depăşesc 10 minute. Şoferul ar trebui să conducă în siguranţă, şi e întotdeauna îndreptăţit să le ceară pasagerilor să se abţină de la fumat, vorbit sau mâncat atâta timp cât pasagerul se află la el în vehicul. Iar dacă şoferul este fumător, trebuie să anunţe pasagerii despre acest lucru înainte de plecare.

Înaintea pornirii la drum împreună, şoferul şi pasagerul se pot înţelege asupra participării financiare la costurile călătoriei. Pasagerul se învoieşte să plătească asa-zisa participare financiară la sfârşitul călătoriei, iar dacă şoferul îi cere, va demonstra înainte de plecare că deţine acea sumă de bani. 1.500 de utilizatori are, în prezent, aplicaţia lansată de timişoreni

PROTECŢIE

Aplicaţia dispune de un sistem de securitate

EkoRoad (EcoDrum), noua aplicaţie gratuită dezvoltată de AMVTek, ajută şoferii şi pasagerii să se găsească reciproc pentru a împărţi preţul călătoriei. Utilizatorii aplicaţiei au ocazia de a călători nu doar în graniţele ţării, EkoRoad fiind disponibil în toate statele din Europa. EkoRoad oferă un sistem inteligent de căutare a călătoriilor, fiind capabilă să descopere călătorii care se intersectează chiar şi doar parţial cu itinerariul necesar călătoriei dorite.

De asemenea, aplicaţia dispune de un sistem de securitate care poate proteja identitatea utilizatorilor săi faţă de restul utilizatorilor, făcând excepţie momentul în care identitatea acestuia trebuie dezvăluită eventualilor colegi de călătorie.

  • Aplicaţia poate fi găsită la adresele www.ecodrum.ro sau www.ekoroad.com.