La cinci ani de când cancelarul Angela Merkel a deschis granițele Germaniei pentru sute de mii de imigranți, studiile arată că aceștia s-au integrat relativ bine, însă este în continuare loc de mai bine. Peste jumătate dintre cei 900.000 de solicitanți de azil care au ajuns în Germania în 2015, mulți dintre ei din Siria, Afghanistan și Irak, și-au găsit de lucru până acum. 60% dintre refugiați fie lucrează cu normă întreagă sau parțială, fie urmează programe de training plătite. Restul de 40% își caută de lucru, sau sunt în concediu de maternitate sau de îngrijire a copilului.
Există însă un mare semn de îngrijorare cu privire la diferențele de gen și modul în care acestea influențează accesul pe piața muncii. Dintre cei care și-au găsit de lucru, aproape două treimi sunt femei și doar o treime bărbați. Una dintre explicații este legată de faptul că industriile aflate în criză de forță de muncă, sunt industrii în care sunt angajate cu predilecție femei. Mare parte dintre cei care și-au găsit un loc de muncă lucrează în industria ospitalității, în servicii de curățenie sau în căminele de bătrâni.
Germania este afectată de o îmbătrânire rapidă a populației și de un inevitabil declin demografic. Doar anul trecut numărul celor cu vârstă de muncă s-a redus cu 340.000, ca urmare a diferenței masive între numărul celor care ies la pensie și numărul tinerilor care vin să-i înlocuiască. Pe termen lung, imigrația este singura șansă ca Germania să nu întâmpine probleme economice și sociale masive cauzate de lipsa forței de muncă.