Luat prin surprindere de oferta de sprijin condiţionat lansată în Parlament de Ponta către premierul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PNL a încercat să afle rapid cum stau lucrurile: e vorba de o defecţiune de stil oratoric sau în spatele noului “ suflu stilistic" al colegului social-democrat se ascunde ceva mai mult cum ar fi o nouă colaborare cu PDL? Iritaţi, o serie de lideri PNL blocaţi în teritoriu înroşeau telefoanele la centru pentru a afla ce se petrece, în timp ce puţinii colegi de partid aflaţi în capitală au fost convocaţi la un Birou Politic Central.
Explicații și “împăcare" la Grivco
Nu înainte ca Antonescu să aibă la sediul firmei Grivco, o discuţie fulger cu Ponta, Dan Voiculescu şi Daniel Constantin.
"Noi aveam oricum pentru azi – şi nu-i timpul trecut – aveam pentru azi – dacă nu apucăm azi, probabil mâine – de început nişte discuţii pentru că avem foarte multă treabă de natură organizatorică în USL în privinţa stabilirii candidaţilor pentru locale, în privinţa stabilirii sau armonizării, conjugării unor programe de guvernare, într-o sumedenie de alte privinţem de natură practică – şi ăsta era subiectul întâlnirii care ar fi trebuit să aibă loc şi care va avea loc dacă nu azi, mâine, în zilele următoare. Avem foarte mult de lucru pentru că, totuşi, suntem în an electoral şi (…) timpul trece", s-a explicat Antonescu.
Programată pentru a conveni ultimele detalii pe candidaturile la locale, întrevederea s-a soldat cu o împăcăre". “Acolo s-au limpezit apele, clarificat lucrurile. Ponta ne-a dat garanţii că nici nu se pune problema vreunei ruperi a USL sau a unei susţineri PSD pentru noul guvern şi nici nu va renunţa la poziţia anti-Băsescu", ne-au declarat surse din conducerea liberală.
Ofurile liberale din Aviatorilor: un PNL în opoziţie încă 5 ani sau PSD încă 20?
Cu asigurările lui Ponta la purtător, Antonescu a luat calea sediului PNL din Aviatorilor unde avea de potolit o mică ceată de colegi, care furioşi, care îngrijoraţi sau nedumeriţi de comportamentul liderului PSD. O mare parte din membri BPC au absentat, fiind luați prin surprindere în terirotiu de mobilizarea  bruscă dictată de șeful de partid. Au participat îndeosebi liderii liberali din București, lideri și vicelideri de grupuri parlamentare.
Conform surselor citate, lideri precum Vlad Moisescu sau Mircea Diaconu au fost printre cei mai virulenţi critici ai lui Ponta, acuzându-l pe acesta şi PSD la pachet de trădare și de comportament duplicitar. “Au vocaţia trădării. Dacă nu facem ceva, PNL va mai rămâne în opoziţie încă 5 ani", a avertizat un vicelider, susţin aceleaşi surse.
“Ar trebui ca noi să facem pasul înafară şi mâine să mergem la guvernare. Cine ne garantează că PSD nu va face acest lucru? Noi suntem mai apropiaţi, suntem de dreapta. Ia să vadă PSD cum e să stea 20 de ani în Opoziţie", ne-a declarat un vicepreşedintele liberal sub imepriul anonimatului.
Stavarache pune paie pe foc: PSD, partener capricios cu debut de inconsecvenţă politică
“Acest Guvern tocmai a fost legitimat de Victor Ponta", s-au mai auzit alte imputări în timpul discuţiilor de la PNL, în timp ce alţi liberali au făcut analiza pe textul discursului lui Ponta, criticând lipsa de …criticism la adresa lui Ungureanu şi sfaturile considerate “prea prietenoase" făcute de acesta “amicului" premier.
“Astăzi am asistat cu toţii la un început de inconsecvenţă politică a unor reprezentanţi capricioşi ai unui partener de alianţă. Sper ca PSD să-şi definească acum traiectoria politică pentru totdeauna. Trebuie să înţelegem pentru totdeauna că Puterea are rolul ei, iar Opoziţia pe al său. Când acestea se amestecă, atunci democraţia este în pericol", a declarat pentru EVZ, vicele Romeo Stavrache, punând din teritoriu, paie pe foc în relaţia cu PSD.
Ponta, de la “liberalilor o să le treacă", la asigurări de pururea anti-băsescianist

Între timp, vădit alarmat de întorsătura lucrurilor, Victor Ponta explica prin intermediul unui comunicat de presă că a nu dorit altceva decât să arate prin discursul său că USL are şi soluţii:

"Una din principalele critici ale puterii este aceea ca opoziţia nu are soluţii, că doar critică şi nu face nimic. Cele 15 puncte pe care le-am prezentat astăzi sunt soluţii concrete şi corecte, pe care nu am însă speranţa că actualul Guvern le va pune în aplicare. Aceste puncte vor fi cu siguranţă aplicate de Guvernul USL. Nu există nicio intenţie a PSD sau a USL de a sprijini acest Guvern. Noi credem şi susţinem în continuare că soluţia alegerilor anticipate este cea valabilă pentru actuala situaţie politică. În acelaşi timp însă, un nou guvern a fost învestit. La prima ocazie când vom iniţia o moţiune de cenzură, dacă vom putea să dăm jos Guvernul, vom intra în procedura de şaizeci de zile pentru organizarea de alegeri anticipate. Mesajele mele de astăzi au fost clare şi vom continua lupta", susţinea Victor Ponta.
Antonescu, analiză pe noul "suflu stilistic"

Antonescu a reuşit într-un final să potolească spiritele vorbind, ironic,în partid despre caracterul regretabil şi nefericit al ideilor formulate de Ponta. Ulterior, liderul PNL a luat peste picior “suflul stilstic" căpătat de discursul lui Ponta: "Nu ne potrivim stilistic (…) Nu m-am simţit reprezentat de discursul său din Parlament. Nu cred ca ne permitem luxul de a fi naivi sau să facem pe naivii. Guvernarea nu are a face cu vorbe frumoase ci au nevoie de o prezentare în faţa alegătorilor şi nu cu ajutorul a trei puşcăriaşi şi cu ajutorul calculatoarelor performante – ea trebuie dată de popor la urne", a declarat Crin Antonescu.
Nu a uitat însă să mai dea drumul din arc unei noi săgeți către indisciplinatul Ponta, după ce acesta a trecut atât de lejer peste recomandarea făcută aleşilor USL de a nu participa la şedinţa de învestire a guvernului Ungureanu.
“Ne putem juca de-a cum am vorbi noi dacă am fi în Parlamentul Angliei", a comentat liderul PNL, făcând apel la colegul din PSD să nu dea dovadă de “naivitate" în relaţia cu Puterea actuală, ci de unitate în USL.
"Domnul Victor Ponta a considerat că ar fi bine să mergem să le spunem ce credem în Parlament şi e legitim să o facă, dar noi am decis să nu mergem. Nu am vorbit de 15 condiţii, nici de 2 sau 3 şi nici de una şi jumătate. Observ că domnul Ponta a făcut precizări ulterioare şi cred că până la urmă pe poziţiile de fond sunt la fel ca ale noastre. (…) Este nevoie de unitatea tuturor celor care nu sunt în solda lui Băsescu. PNL ese hotărât să îşi facă datoria. Avem încrederea că partenerii din USL gândesc la fel. Apelul meu către partenerii noştri în care avem încredere este de a nu uita cu cine ne batem: ne batem împotriva regimului Băsescu", a adăugat liderul PNL.

La braţ spre Curtea Constituţională…
De altfel, pentru a dovedi că au trecut peste orgolii şi peste sincopa de comunicare, ambii lideri USL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională validarea guvernului Ungureanu. Totodată, Victor Ponta şi-a nuanţat discursul din Parlament susţinând, după câteva ore, că este împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.
"Avem amândoi obiective comune. Chiar dacă uneori vorbim diferit, amândoi urmărim aceleaşi obiective. Nu o să mă schimb de acum încolo şi vreau ca şi Crin Antonescu să nu se schimbe. Chiar dacă nu vorbim la fel, ne completăm şi urmărim acelaşi obiectiv politic ", a spus Ponta ca să se faca mai bine auzit de nemulţumiţii din PNL despre care mai înainte comenta acid că “o să le treacă" supărarea.
… dar cu un Antonescu trist la Antena 3: Sunt brutal, Ponta e normal
Totuşi, preşedintele PNL a dovedit că nu s-a împăcat cu afrontul comis de Ponta. Aseară, într-o intervenţie la Antena 3, Antonescu a susţinut că a asistat la “o zi tristă", pentru că "discursul domnului Ponta foloseşte actualei puteri". Iritat s-a arătat liderul liberal şi de prezenţa lui Ponta în plenul dedicat validării noului Guvern, alături de alţi câţiva parlamentari social-democraţi, printre care şi socrul său, Ilie Sârbu.
"Nu e vorba de noi, că ne conciliem, dar problema este cum au primit alegătorii noştri acest mesaj. Momentul de azi e destul de dificil, poate fi depăşit, dar trebuie să ştim clar care este ţinta, dincolo de stilistică şi de suflu", a comentat Antonescu, apreciind ironic, că spre deosebire de el, un politician "brutal" cu "discurs rigid, închistat", Ponta se poartă "normal, ca un om de stat".
"Eu nu am umblat cu arme azi lăsând arma partenerului meu. O să vedem în zilele următoare ce spun colegii noştri, cum au perceput ei şi oamenii care cred în noi acest mesaj", a mai spus Antonescu.