Miercuri, 14 octombrie, la ora 19.00, la The Art of Living Gallery Bucuresti (Str. Georges Clemenceau nr. 2, linga Ateneul Roman), Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton si una dintre cele mai de succes autoare publicate de Polirom in ultimii ani, va intra in dialog cu poeta Miruna Vlada, pornind de la volumul Dragostea cea veche iti sopteste la ureche. Primele iubiri, aparut de curind in seria de autor ce ii poarta numele.
Invitati speciali: scriitorii Daniela Zeca si Cristian Teodorescu
 
Se spune ca prima iubire nu se uita. Unii sustin ca e ceva magic, altii ca e doar o chestiune de compatibilitate chimica intre doua persoane. Aurora Liiceanu arata cum privesc prima dragoste scriitorii, pe de o parte, si oamenii de stiinta, pe de alta. Vom vedea cum isi povestesc prima iubire Turgheniev, Vladimir Nabokov sau Orhan Pamuk si cum o analizeaza psihologii, biologii sau filosofii.
Vom gasi istorii despre iubiri impartasite, iubiri neimpartasite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar si studii care enumera simptomele fizice caracteristice indragostirii. Si poate vom intelege de ce unii se intorc dupa ani la prima lor iubire si de ce indragostiti de pretutindeni continua sa-i scrie si azi Julietei.
 
Din cuprins: Yasunari si Hatsuyo: o prima iubire tragica • Masenka, cu sprincenele minunat de neastimparate • Trandafirul negru • „Colosala iluzie” a lui Gatsby • Prima iubire, indragostitii si reciprocitatea • Iubirea si politica sinceritatii • Cind iubirea dispare: jalea lunga a vaduviei • Shakespeare for ever

 
Volumul este disponibil si in editie digitala.
 
„Povara timpului pune astazi la indoiala mitul duratei, al iubirii care dainuie, si deschide usa ideii de iluzie, de autoinselare. Stiintele sociale se intrec in a descifra mecanisme si determinari, scriitorii continua sa povesteasca. Parca filosofii spun mai bine ce este dragostea, dar sint mai greu de citit…
Poate ca iubirea, asa cum arata ea astazi, nu mai este iubirea de altadata, poate ca atractia interpersonala are motivatii ce par diferite sau chiar sint diferite, poate ca traim intr-o epoca in care emanciparea femeilor si sexualitatea au eliberat oamenii de constringerile trecutului, poate ca mitul duratei nu mai exista – iubirea nu mai dainuie ca odinioara –, poate ca multe s-au schimbat. Si totusi, oamenii se indragostesc… Si ei cred, asa cum sustine o celebra vrajitoare in Franta, indiferent de unde vin, de sex, de origine, de virsta, ca iubirea nu moare.
Si chiar daca ritualurile s-au schimbat, chiar daca comunicarea intre iubiti a luat alte forme, dorinta si nevoia de a iubi si de a fi iubit/iubita au ramas.” (Aurora Liiceanu)