TikTok, o platformă de succes mondial, care este folosită la turație maximă și de propaganda Rusiei. Care își întinde tentaculele peste România, așa cum o face și în Republica Moldova și în multe alte țări ce sunt atacate informațional.
Kremlinul duce ample campanii de dezinformări și de propagandă, componente a ceea ce se numește război hibrid. Un raport denumit Arhitectura Dezinformării, ce a fost realizat de Expert Forum România, relevă date despre manipulările de pe rețeaua de socializare. În țara noastră, platforma TikTok are cam același număr de utilizatori - 9 milioane - la fel ca și Facebook.
O temă predilectă folosită de propaganda rusească este legată de războiul din Ucraina. Deschis de Rusia, pentru a se apăra în fața extinderii NATO, arată raportul.
TikTok, un mijloc eficient de propagandă pentru Rusia
Mesajele țintă care sunt diseminate în România au un scop clar de manipulare anti-NATO. Se vorbește despre „un Vest Sălbatic al reglementărilor de social media”.
„Frica românilor față de un război pe teritoriul țării este principalul mod de exploatare și blamare a NATO. Chiar dacă românii susțin covârșitor (81% în iulie 2024, conform Statista) apartenența la NATO, scopul propagandei nu este să înlocuiască această susținere, ci să o limiteze”, au afirmat cei care au realizat acest studiu ce vizează manipulările Rusiei.
Se mai arată că sunt situații în care televiziunile de știri preiau știri din zona internațională. Care, scoase din context, pot să fie speculate pentru manipulări.
„Un exemplu este atunci când se deschid știrile cu fragmente alarmiste din discursul lui Putin, despre securitatea României, fără un context al declarațiilor. Care să informeze despre scopul acestor tirade, plauzibilitatea amenințărilor sau istoria altor declarații similare din trecut”, au mai explicat experții.
Iar TikTok-ul este folosit din plin pentru astfel de mesaje scoase din context, care au o tentă alarmistă. Platforma chinezească este în plină expansiune și foarte curând va depăși numărul de utilizatori pe care îi are Facebook.
„Mediul informațional din România s-a schimbat dramatic de la pandemie încoace. TikTok a ajuns deja la a aproape 9 milioane de utilizatori activi. La anul probabil că va depăși Facebook-ul”, a spus Mădălina Voinea, de la Expert Forum. Care a mai afirmat. „Deja l-a depășit la nivelul de atenție a oamenilor. Însă conținutul video e greu de monitorizat. TikTok este principala sursă de informare a românilor.”
În condițiile în care această platformă de social media devine tot mai influentă, marea problemă este legată de lipsa mijloacelor de control. Care crează un context propice pentru răspândirea intoxicărilor informaționale.