Cum reduce o dietă riscul de deces prematur în beneficiul Pământului. Dieta Planetary Health, care pune accent pe mâncarea neprocesată, bazată pe plante, cu o cantitate mică de carne și lactate, a redus decesul prematur cu 30%, potrivit unui studiu American Journal of Clinical Nutrition. CBS News spune că aceasta poate reduce semnificativ amprenta ecologică a unei persoane obișnuite.
S-au făcut mai multe studii
Potrivit unui comunicat de presă, cercetătorii au utilizat date de sănătate de la aproape 200.000 de pacienți din Nurses' Health Study I & II și Health Professionals Follow- Up Study care au completat chestionare dietetice la fiecare patru ani timp de 34 de ani.
Dietele lor au fost evaluate pe 15 grupuri de alimente, inclusiv cereale integrale, legume, carne de pasăre și nuci. Scopul a fost de a evalua respectarea regimului alimentar. Conform studiului, dieta Planetarian Health a redus fiecare cauză majoră de mortalitate, inclusiv bolile de inimă, bolile pulmonare și cancerul.
Cum reduce o dietă riscul de deces prematur
Dieta poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 29% și utilizarea terenurilor cu 51%, conform primului studiu de amploare privind impactul acesteia asupra sănătății. Experții au subliniat că a utiliza mai puțin teren ajută la reîmpădurire și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care provoacă schimbări climatice.
„Schimbările climatice fac ca planeta noastră să se îndrepte spre un dezastru ecologic, iar sistemul nostru alimentar joacă un rol major”, a declarat Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard's T.H. Chan School of Public Health, în comunicatul de presă. „Schimbarea dietelor noastre poate încetini schimbările climatice. Ce este mai bine pentru lume este mai bine pentru oameni.”
„Constatările demonstrează relația dintre sănătatea umană și cea planetară. Mâncatul sănătos promovează sustenabilitatea mediului, care este vitală pentru sănătatea globală.”
Alimente pentru dietă
Potrivit CBS News, dieta promovează consumul mai multor legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și nuci și mai puțină carne roșie și carbohidrați cruzi și procesați.
Dieta din 2019 a Comisiei EAT-Lancet a căutat să hrănească în mod durabil o populație în creștere. Planul este comparabil cu dieta mediteraneană și poate fi veganizat.