Cum recunoaștem un om posedat de duhurile rele? Vicarul Romei:„Exorcismul nu este magie!”

În Italia a fost publicat recent un volum mai puțin obișnuit: „Ghiduri pentru administrarea exorcizării –având în vedere ritualul actual” ("Linee guida per il ministero dell'esorcismo - alla luce del rituale vigente"). A fost pregătit și editat de Asociația Internațională a Exorciștilor și conține elemente pentru recunoașterea persoanelor cu adevărat posedate, dar și indicații cu privire la rugăciunile și ritualurile care trebuie îndeplinite pentru a alunga prezența malefică.

Acest vademecum insolit nu se adresează doar preoților exorciști, ci tuturor celor care doresc să știe mai multe despre subiect. În manual, toți sunt învățați să distingă între o persoană posedată  sau hărțuită de o prezență diabolică și un bolnav care are o afecțiune psihiatrică.

Prefața îndrumarului este scrisă de cardinalul Angelo de Donatis, vicar general al Papei Francisc pentru eparhia Romei. Înaltul prelat afirmă că exorciștii nu sunt „distribuitor de binecuvântări” și nici nu fac magie . „Exorcistul, de fapt, nu poate acționa după bunul său plac, deoarece are o misiune oficială care îl face, într-un fel, reprezentant al lui Hristos și al Bisericii”, explică Angelo de Donatis. Pe scurt, sarcina sa este să recunoască, să înțeleagă și să respecte cu strictețe regulile stabilite pentru exorcism.

Cartea subliniază că exorcismul nu este rezultatul cunoașterii ezoterice, ci „corespunde pe deplin dictatului tradiției autentice”.Care sunt semnele distinctive ale unei persoane posedate? Experții catolici vorbesc despre  dilatarea pupilei, vocea care se schimbă brusc devenind răgușită, vorbitul „în limbi” vechi sau necunoscute și interesul pentru subiecte oculte de către  oameni care până atunci nu aveau nici cea mai mică cunoștință despre asemenea lucruri, scrie Il Giornale.

 

Regina Elisabeta a II-a, bântuită de Diana. Ce se întâmplă la reşedinţa de iarnă a reginei este rupt din filmele de groază

Exorcism. Șase copii, uciși și aruncați într-o groapă comună

„În ultimii ani, acțiunea  duhurilor rele a făcut obiectul unui interes considerabil în lumea occidentală, în special în ceea ce privește fenomenul posedării și rolul pe care îl joacă exorciștii. După cum arată cardinalul Bassetti, președintele Asociația Internațională a Exorciștilor:„există o lumea periferiilor existențiale unde este întotdeauna iarnă, unde aerul este impregnat de frică.

Șeful acestor suburbii este cel rău care, după cum ne amintește Papa Francisc, nu este „un mit, o reprezentare, ci o ființă care ne chinuie” și cu privire la  care Iisus ne-a învățat să cerem în fiecare zi să fim eliberați. Cu toate acestea, foarte des percepția acțiunii celui rău este distorsionată și exorcizarea catolică este văzută ca „o realitate aspră, violentă, aproape la fel de întunecată ca practica magiei, [...] la același nivel cu practicile oculte”, notează ediția electronică a ziarului italian La Stampa.