Coșmarul păduchilor verzi. Puteți scăpa de ei cu soluții ieftine, făcute în casă

Sursa: Pixabay

Păduchii verzi trebuie de urgență îndepărtați prin stropiri cu soluții naturale, cu insecticide obținute în casă sau cu insecticide agricole profesionale.

Afidele (sau păduchii de plante) sunt unele dintre cele mai dăunătoare insecte. Atacă de regulă mugurii de creştere şi bobocii florali şi în timp pot duce nu doar la pierderea recoltei, ci şi la uscarea arborilor şi arbuştilor. Afidele înțeapă planta și se hrănesc cu seva ei, iar în perioada de înflorire pot afecta puternic trandafirii.

Sub denumirea de afide sunt numeroase specii de păduchi

În cazul trandafirilor, cea mai întâlnită afidă este păduchele amcrosiphum rosae. Este o specie care migrează de la o plantă de trandafir la alta sau de la o specie la alta, putând afecta atât rozele, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice

Păduchii verzi îşi concentrează atacul pe trei direcţii. Îi găsim pe partea inferioară a frunzelor pe care le fac să se răsucească, să se ofilească şi apoi să se usuce complet; pe bobocii florali sau flori sau pe vârfurile de creştere.

„Păduchii verzi, afidele care apar pe trandafir, în special pe frunze, boboci şi flori, trebuie de urgenţă îndepărtaţi prin stropiri fie cu soluţii naturale, cu insecticide obţinute în casă, fie cu insecticide agricole profesionale. Afidele trandafirilor înţeapă planta şi se hrănesc cu seva ei, iar în perioada de înflorire pot afecta puternic rozele”, spune inginerul Arhip, care a identificat şapte metode tratament bio.

Metode de îndepărtarea afidelor

Îndepărtarea afidelor direct cu mâna, purtând mănuşi subţiri de grădinărit sau mănuşi medicale, este o soluţie dacă atacul nu este puternic. Păduchii se pot zdrobi între degete şi, deşi necesită puţin efort, este cea mai ecologică metodă de combatere a păduchilor verzi de pe trandafir.

Stropirea trandafirilor cu un jet puternic de apă are eficienţă contra afidelor dacă apa este direcţionată pe zonele unde s-au instalat coloniile de păduchi verzi. Metoda este una agresivă pentru plante şi nu este sigur că veţi scăpa de toţi dăunătorii. Insistaţi mai ales pe dosul frunzelor şi în zona bobocilor, acolo unde păduchii se prind bine.

Zeama de varză murată este o soluţie de tratamente pentru trandafiri afectaţi de păduchele verde. Zeama de varză se foloseşte direct, fără diluţie, acţionând prin aciditatea sa care omoară rapid dăunătorii. Trebuie însă să aveţi grijă să stropiţi doar zonele afectate, să nu îmbăiaţi rozele şi mai ales ca zeama, foarte sărată, să nu curgă pe pământ pentru că poate afecta rădăcinile plantelor.

Decoctul de cenuşă este un tratament anti-afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenuşă în 10 litride apă, iar amestecul se dă la foc şi se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucăţile mai mari de cenuşă ce ar putea bloca pulverizatorul, şi se stropesc trandafirii afectaţi de păduchele verde. Dezavantajul este că soluţia lasă un gri inestetic pe frunze şi flori.

Tratament cu infuzie de ceapă

Pentru a stropi trandafirii cu infuzie de ceapă, un insecticid obţinut în gospodărie, se toarnă 10 litri de apă caldă peste 200 de grame de coji de ceapă. Se lasă amestecul la un loc cald timp de 5 zile, apoi se strecoară şi se stropesc plantele afectate şi cele sănătoase, pentru a preveni extinderea atacului afidelor.i

Tratarea trandafirilor anti păduchi cu infuzie de usturoi este o altă metodă bio de combatere a afidelor, a păduchilor verzi care parazitează florile. Pentru a prepara infuzia, se iau două căpăţâni mari de usturoi, se mărunţesc cu tot cu coajă, apoi se toarnă o găleată de apă (5 litri) peste ele şi se lasă la macerat pentru 24 de ore. Soluţia rezultată se foloseşte la stropirea trandafirilor contra afidelor, dar şi altor dăunători.

Detergentul de vase este eficient în combaterea afidelor la trandafir, deşi soluţia nu este una chiar ecologică, ci mai degrabă la limită cu chimizarea obişnuită, cu pesticide. Este şi o soluţie la îndemână, uşor de preparat. Aveţi nevoie de patru litri de apă curată în care dizolvaţi 4 linguri mari de detergent de vase (nu ecologic). Cu ajutorul unui pulverizator, soluţia este aplicată pe plantele afectate. Efectul este mai rapid vara, pe căldură, când păduchii sunt deshidrataţi de către soluţia cu detergent, informează agrointel.ro.