Cum putem lupta împotriva obezităţii?

Cum putem lupta împotriva obezităţii?

Un român din patru este obez şi peste jumătate din populaţie are probleme cu greutatea.

Statisticile recente plasează România printre statele în care lupta cu greutatea este din ce în ce mai dificilă. Care sunt cauzele acestui fenomen şi ce putem face pentru a preveni agravarea situaţiei?Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), prof. dr. Nicolae Hâncu, a avertizat că obezitatea este o boală extrem de agresivă, epidemică. Dar poate fi prevenită.

Obezitatea nu înseamnă însă numai dizgraţioasele kilograme în plus. Supraponderalii sunt predispuşi la hipertensiune arterială, hiperlipidemie (creşterea cantităţii de lipide din sânge), diabet (de tip II, non insulino dependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor şi atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor în special la nivelul articulaţiilor şi ale spatelui, respiraţie îngreunată, mobilitate limitată, dureri de spate sau articulare.

"Trăiesc XXL. Iubesc XXL. Port M"

Ne puteți urmări și pe Google News

Micul dejun obligatoriu, reducerea porţiei zilnice de tutun şi alcool, un somn de aproximativ opt ore pe noapte şi exerciţiile fizice sunt numai câteva dintre obiceiurile sănătoase care ne pot asigura o greutate normală.

"Trebuie să plecăm de la ideea că avem nevoie de o dietă hipocalorică pe viaţă combinată cu activitate fizică pentru că doar reducerea mâncării nu este suficientă", a subliniat medicul. O lume întreagă respiră din ce în ce mai greu sub apăsarea surplusului de greutate. Marile companii ale lumii îşi "seduc" clienţii cu produse cu ambalaje colorate şi agresiv promovate, potrivite unei vieţi "de canapea". Hrana semipreparată, udată din plin cu băuturi carbogazoase, se consumă neapărat în faţa calculatorului, testând cele mai noi jocuri, călătorind în jurul lumii sau lucrând la proiectele pentru slujbă.

Interzis în parcuri şi în sălile de sport din şcoli

Drumul spre maşină sau spre metrou, goana printre rafturile din hypermarketuri şi vizionarea unui meci de fotbal sunt formele preferate ale sportului la români. Dacă ne gândim puţin, găsim uşor şi vinovaţi- lipsa timpului liber, a spaţiilor destinate activităţilor recreative, publicitatea agresivă a produselor dăunătoare, o lipsă de informare sporită de atitudinea cel puţin curioasă a autorităţilor.

Ministerul Educaţiei solicită reducerea orelor de sport, iar primăriile vor transformarea parcurilor în muzee, păzindu-le de cei înarmaţi cu biciclete sau role.

Criza produsă de ritmul vieţii cotidiene şi de o industrie alimentară în care sunt folosiţi, în vederea profitului, compuşi toxici, coloranţi şi conservanţi dăunători, îşi caută rezolvare prin crearea unei alte industrii- cea a produselor şi tratamentelor pentru slăbit. Reclame amăgitoare, aparate-minune, care "muncesc" pentru tine, produse "light", care îţi promit că "vei slăbi mâncând" şi medicamente "naturale", "cu efect garantat". Rezultatele acestora pălesc însă în faţa investiţiilor anuale în valoare de sute de milioane de dolari.

Cum credeţi că putem lupta împotriva obezităţii? Ce schimbări ar trebui făcute, de la autorităţi la modul de viaţă al fiecăruia dintre noi, pentru a ne feri de această "epidemie" a lumii moderne?