Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cum prosteşte Mircea Toma finanţatorii să-i plătească sume babane. Pentru ce dau banii, de fapt, cei fraieriţi să doneze
Cum prosteşte Mircea Toma finanţatorii să-i plătească sume babane. Pentru ce dau banii, de fapt, cei fraieriţi să doneze

Cum prosteşte Mircea Toma finanţatorii să-i plătească sume babane. Pentru ce dau banii, de fapt, cei fraieriţi să doneze

Limbajul imund, insulta şi atitudinea violentă, vizibile de ani de zile în zona propagandei pe care Dan Voiculescu a construit-o cu metodele regimului totalitar au fost preluate şi în zona falsei societăţi civile, unde jurnaliştii incomozi şi critici cu Puterea sunt agresiv atacaţi.

EDITORIALUL EVZ. Mircea Toma, Cătălin Tolontan și banii Securității


 

Vineri, evz.ro a scris despre atitudinea duplicitară a asociaţiei ActiveWatch, controlată de fostul psiholog Mircea Toma. Redacţia noastră a descoperit că, din 2009, asociaţia lui Mircea Toma nu a mai depus nicio reclamaţie la Consiliul Naţional al Audiovizualului împotriva Antena 3, deşi s-au produs zeci de încălcări grave ale principiilor pentru apărarea cărora asociaţia lui Toma a tocat sute de mii de euro.

Şmecherii de la ActiveWatch au încasat sume uriaşe obţinute de la finanţatori păcăliţi că susţin o asociaţie obiectivă care militează pentru consolidarea democraţiei şi care reprezintă interesele tuturor jurnaliştilor din România. Pentru a înţelege bine mizele financiare, vă spun că un singur proiect, Freeex, a beneficiat până acum de aproximativ 80.000 de euro.

Chiar pe pagina web a ActiveWatch, posibilii finanţatori sunt invitaţi să doneze bani asociaţiei cu urmatoarele argumente:  ”Donația ta va susține în primul rând mecanismul de reactie rapidă al ActiveWatch. Cu fiecare reacție publică, împreună contribuim la protejarea și promovarea drepturilor omului. Donația ta face posibile activitățile de monitorizare a derapajelor presei și semnalarea lor în mod public și către instituțiile competente”.

VIDEO: Gabriel Liiceanu vorbeşte despre linşajul ignorat de şmecherii de la AvtiveWatch

În realitate, ActiveWatch are ”reacţie rapidă” numai împotriva vocilor critice cu Guvernul Ponta şi este pasivă în faţa derapajelor comise de propaganda PSD, chiar şi atunci când aceasta linşează public jurnalişti.

În februarie 2014, când Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici sau Andreea Pora au fost victime ale unor atacuri imunde, ActiveWatch nu a avut nicio reacţie.

Când au fost înrebaţi de ce nu apără principiile pentru care încasează finanţări babane, şmecherii din acociaţia lui Mircea Toma au dat din colţ în colţ. Sub presiunea unor persoane publice importante cum este profesorul Vladimir Tismăneanu, Mircea Toma a oferit o explicaţie năucitoare: Pleşu, Patapievici sau Pora merită să fie înjuraţi, calomniaţi şi hărţuiţi pentru că ”şi-au asumat opinii politice partizane”.

ActiveWatch nu a activat ”mecanismul de reactie rapidă” nici când baronul de Brăila, Bunea Stancu, a folosit un limbaj inacceptabil la adresa unei jurnaliste, după o conferinţă de presă.  

VIDEO: Baronul de Băila, Bunea Stancu, arestat acum la domiciliu pentru acte de corupţie, foloseşte un limbaj inacceptabil la adresa unei jurnaliste. Incidentul a fost ignorat de mercenarii civici ActiveWatch

În urmă cu o lună de zile a apărut însă o nouă situaţie în care victime au fost, de data aceasta, jurnalişti fără nicio ”opinie politică”, simpli reporteri prezenţi pe teren pentru a culege informaţii despre protestul ilegal organizat după condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare.

Două tinere jurnaliste au fost agresate în stradă în mod incalificabil. Un ziarist care a intervenit a fost si el bruscat.

Incidentul grav a fost catalogat de asociaţia Freedom House ca ”rod al unor campanii de inspirație totalitară, de instigare la ură și violență. Desfășurate în disprețul legii, dar cu girul și ocrotirea unor membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, campaniile de publicitate politică ilegală, violența de limbaj și amenințările proferate de câțiva realizatori ai emisiunilor Sinteza Zilei și În Gura Presei s-au transformat ieri în agresiuni fizice sub privirile nepăsătoare ale jandarmilor sau chiar cu complicitatea Jandarmeriei”.

VIDEO: Jurnalista vice.ro este strânsă de gât şi bruscată la protestul ilegal organizat de Antena3

ActiveWatch nu a avut iniţial nicio reacţie, deşi principalul argument cu care îşi convinge finanţatorii să doneze bani este tocmai ”mecanismul de reactie rapidă”.

Abia după ce li s-a cerut insistent o poziţie, au emis un comunicat de presă în care ignoră total problema reală şi fac referire la ineficienţa Jandarmeriei. Au trecut complet sub tăcere derapajele grave ale propagandei lui Voiculescu, care au injectat ură şi au determinat incidentele violente.

Va reamintesc cum adună bani şmecherii lui Mircea Toma: ”Donația ta face posibile activitățile de monitorizare a derapajelor presei și semnalarea lor în mod public și către instituțiile competente”. Instituţia ”competentă” în cazul acesta era Consiliul Naţional al Audiovizualului. ActiveWatch nu a depus nicio reclamaţie aici.

VIDEO: Reporterul B1 TV povesteşte momentul agresiunii. Mădălina Coliu a fost lovită cu piciorul de unul dintre participanţii la mitingul ilegal

La fel au procedat falşii activişti ai lui Mircea Toma şi acum două săptămâni, când Mircea Badea a comis cele mai grave derapaje posibile: semne obscene într-un program TV, cuvinte linecţioase, ameninţări şi incitare la violenţă.
”Mecanismul de reacţie rapidă” cu care şmecherii de la ActiveWatch păcălesc finanţatorii şi donatorii nu a existat nici în acest caz.

Nicio reclamaţie nu a fost depusă la CNA şi nicio poziţi publică nu a fost adoptată de asociaţie, deşi ”semnalarea în mod public și către instituțiile competente” este un alt argument cu care Mircea Toma convinge finanţatorii să-i doneze bani.

Interesant este că ”mecanismul de reacţie” rapidă se activează, totuşi, dar numai în cazul vocilor  critice cu Guvernul Ponta, cum este jurnalistul Radu Banciu. Sub pretextul că a discrimnat într-un comentariu, acesta a fost reclamat prompt la CNA, situaţie care induce suspiciunea rezonabilă că şmecherii ActiveWatch sunt, de fapt, mercenari civici care slugăresc eficient actuala putere.  

Încălcarea propriilor principii prin tolerarea sau chiar susţinerea unor derapaje imunde la adresa jurnaliştilor se face simţită, în cazul ActiveWatch, chiar şi în cadrul unor proiecte care au fost finanţate special pentru a proteja jurnaliştii de astfel de situaţii.

Proiectul ”Freeex” a fost susţinut în perioada 2009-2014 cu aproximativ 80.000 de euro de către diverşi finanţatori, printre care Ministerul de Externe din Norvegia.  Programul a fost susţinut şi de fosta Fundaţie Soros, actuala Fundaţie pentru o Societate Deschisă.

În teorie, Freeex este destinat ”discuţiilor despre libertatea de exprimare şi problemele comunităţii mass media din Romania”. Este vorba de un program care ar trebui să unească, printr-un grup yahoo special, ziarişti din toate redacţiile.

Aici ziariştii pot raporta derapajele împotriva lor şi informaţiile schimbate astfel sunt folosite pentru un raport anual. Sistemul a fost eficient în special în perioada Guvernului Năstase, însă a încetat să mai respecte propriile principii de funcţionare în special după anul 2009 când Mircea Toma a devenit brusc indiferent la derapajele propagandei lui Dan Voiculescu.

ActiveWatch a început să folosească proiectul Freeex pentru a susţine diverse mişcări ecologice, pe măsură ce asociaţia lui Mircea Toma a devenit tot mai activă şi chiar isterică în această zonă, mai ales în zona mişcărilor împotriva companiilor americane care explorează resursele de gaze de şist care ne pot asigura independenţa energetică totală de Rusia.

Ultimul mesaj trimis chiar de şeful ActiveWatch, Mircea Toma, în reţeaua  Freeex nu se referă la vreo problemă a media ci la ”legea minelor” şi exploatarea cu cianuri de la Rosia Montană, asta deşi proiectul Freeex nu are nicio legătură cu astfel de probleme ecologice.

Pentru că sunt unul dintre jurnaliştii care a facut parte din primul grup de la înfiinţarea Freeex şi am susţinut acest proiect activ în special în perioada Guvernului Năstase, în ultimul an am început să-i bat obrazul lui Mircea Toma pentru mercenariatul civic pe care a început să-l practice.

I-am atras atenţia inclusiv în reţeaua Freeex că acest proiect este folosit pentru subiecte şi scopuri care nu au legătură cu proiectul. Răspunsurile primte au fost exact în tonul imund al atacurilor propagandei PSD  pe care Mircea Toma nu o sancţionează niciodată. Am fost jignit, injurat şi calomniat de tot felul de personaje, de la un consilier al lui Marean Vanghelie, angajat al Ministerului Muncii din Guvernul Ponta până la activişti eco-talibani.
Săptămâna trecută s-a depăşit orice limită când o activistă eco din Brăila, Codruţa Nedelcu, a lansat un atac atât de urât încât pur şi simplu nu se poate reproduce aici.

Eu şi redacţia Evenimentul zilei ne-am trezit ţinta unui mesaj de o vulgaritate extremă, fară precedent până acum în reţeaua Freeex, totul pentru că am atras atenţia cu privire la atitudinea părtinitoare a lui Mircea Toma.
Activista eco din Brăila, care nici măcar nu avea ce căuta în reţea, pentru că nu e angajată a vreunei redacţii, a transmis tuturor membrilor un mesaj trivial extrem de agresiv. Din respect pentru cititori nu reproduc aici continutul imund al mesajului, dar pot să vă prezint două dintre reacţiile primite de la parteneri sau finantatori ai mercenarilor civici, carora le-am transmis mesajul obscen, pentru a vedea ce susţin, de fapt.  

Monica Calota, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale: ”Vă înteleg foarte bine supararea produsa de limbajul suburban din mesajul pe care l-aţi primit, limbaj care descalifică intelectual şi moral autorul”.

Liana Rusu, Director Comunicare Fundatia pentru o Societate Deschisa, răspunde că mesajul imund transmis de activista eco din Bărila este ”incalificabil”: ”Cuvintele folosite sunt evident inacceptabile. Condamnăm şi noi alături de dumneavoastră degradarea limbajului folosit mai ales în spatiul public, ca şi actiunile agresive la care au fost supuşi unii jurnalişti. Speram să puteţi găsi o modalitate (drastică şi eficientă) prin care să puteţi sanctiona mesajul de mai jos”.

Metoda de sancţiune pe care am decis să o aplic este prezentarea publică a situaţiei şi informarea finanţatorilor şi partenerilor ActiveWatch cu privire la această situaţie.

Este bine ca publicul să  ştie ce interese servesc cei care pozează în activişti civici şi ca finanţatorii să afle cum sunt prostiţi să doneze pentru  organizaţie care îşi încalcă propriile principii şi s-au transformat în braţe civice ale mecanismului prin care actuala Putere distruge libertatea de exprimare.