Cum prepari mămăliga ca la carte. Multe persoane fac această greșeală

Sursa foto: Indigolotos | Dreamstime.com

Mămăliga este una dintre preparatele de bază ale bucătăriei românești. Odinioară, gospodinele o preparau din mălaiul proaspăt măcinat la moară. În prezent, aceasta se mai găsește în puține locuri din țară, iar mălaiul din supermarket are o consistență mult mai fină. Cu toate acestea, cu puțină îndemânare, oricine poate obține o mămăligă gustoasă.

Cum prepari o mămăligă tradițională

Pentru un gust apare, dar și un aspect diferit, este esențial să alegi o făină de mălai de calitate superioară. Începe prin a pune apa la fiert, iar deasupra presară un praf de sare grunjoasă. De asemenea, adaugă o lingură de mălai în apă și lasă compoziția lichidă la foc mic.

După ce apa ajunge la punctul de fierbere toarnă, mălaiul se toarnă în fir subțire și se amestecă în mod constant. Pentru a evita formarea cocoloașelor, în prima parte poți folosi un tel, iar după ce mămăliga începe să se îngroașe poți folosi lingura de lemn.

Cum procedezi

Mămăliga se amestecă pe tot parcursul fierberii, evitând astfel să se lipească de oală. În plus, aceasta poate căpăta gust de ars. Dacă optezi pentru mălaiul de moară, acesta are un timp de fierbere mai îndelungat. În concluzie, mămăliga va sta pe foc cu 15-20 de minute în plus.

Mămăligă. Sursa foto: Delicatesa.ro

Rețeta tradițională este considerată cea mai gustoasă, iar preparatul final poate fi servit cu friptură, tocăniță, sarmale sau alte mâncăruri românești.

La final, multe persoane fac o greșeală majoră și o transferă într-un bol sau pe un platou de porțelan. Este ideal să o așezi pe un tocător de lemn, care va absorbi excesul de apă.

Mămăligă ca la restaurant

În marile restaurante, tradiționala mămăligă este reinterpretată. Pentru a obține o compoziție cremoasă, majoritatea bucătarilor adaugă în compoziție un cub de unt. Acest ingredient aduce însă și un plus de gust. Totuși, nu toate persoanele preferă această variantă reinterpretată.

În bucătăria italiană, mămăliga neagră este considerată un preparat spectaculos. Aceasta are în compoziție cerneala de sepie, care îi dă un aspect neobișnuit.